Κυρίαρχοι των θαλασσών

Δεκαπέντε Ελληνες, οι 13 από τους οποίους είναι πλοιοκτήτες, βρίσκονται στη φετινή λίστα «Top 100» της Lloyd’s List. Στην πρώτη πεντάδα των ισχυρότερων ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, βρίσκονται ο Γιάννης Αγγελικούσης της Angelicoussis Shipping Group (στην τέταρτη θέση) και ο Γιώργος Οικονόμου της Dryships (στην πέμπτη θέση). Για τον Γ. Αγγελικούση η Lloyd’s αναφέρει ότι για τις τράπεζες αποτελεί μία από τις εταιρίες που έχουν δυναμική, ενώ για τον Γ. Οικονόμου επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τις προκλήσεις της αγοράς.

Ακολουθούν η Αγγελική Φράγκου (Navios Maritime) στη 18η θέση, ο Πήτερ Λιβανός (Ceres / Gaslog) στην 26η θέση, ο Γιώργος Προκοπίου (Dynacom) στην 29η, ο Βίκτορας Ρέστης στην 56η (με την επισήμανση ότι «επιστρέφει στις ναυτιλιακές του καταβολές»), ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος (της Costamare, με την πολύ ισχυρή παρουσία στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων) στην 60ή, ο Συμεών Παληός (Diana Shipping) στην 63η θέση, ο Νίκος Τσάκος (Tsakos Energy Group – TEN) στην 72η, ο Θ. Βενιάμης ως πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (επισημαίνεται ότι η ένωση καλείται να αντιμετωπίσει την εντύπωση ότι οι εφοπλιστές χαίρουν μεγάλων προνομίων στην Ελλάδα), ο Δημήτρης Μελισσανίδης (Aegean Marine Petroleum Network) στην 82η θέση, ο Β. Μαρινάκης (Capital Product Partners) στην 84η και ο Πήτερ Γεωργιόπουλος (οι εταιρίες του οποίου βγήκαν από τη χρεοκοπία) στην 90ή.

Τη λίστα με τους ισχυρούς Ελληνες της παγκόσμιας ναυτιλίας συμπληρώνουν ο καθηγητής του Cass Business School του Λονδίνου Κώστας Γραμμένος καθώς και ο αναλυτής της VesselsValue.com (Seasure Shipping Ltd) Α. Οικονομάκης. Την πρώτη θέση μεταξύ των νομικών συμβούλων που καλύπτουν τη ναυτιλιακή αγορά καταλαμβάνει ο Χάρης Θεοχάρτης (επικεφαλής του τομέα μεταφορών της Norton Rose), ενώ στη δεκάδα βρίσκονται και οι Π. Μαυρογένης (Hill Dickinson) και Μάριος Ιακωβίδης (Allen and Overy). Δύο ακόμα Ελληνες περιλαμβάνονται στη δεκάδα με τους ισχυρούς «παίκτες» στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, σύμφωνα με τη Lloyd’s List. Πρόκειται για τον Λάμπρο Βαρναβίδη της Royal Bank of Scotland και τον Τεντ Πετρόπουλο της συμβουλευτικής εταιρίας Petrofin.

Στην πρώτη θέση του καταλόγου με τους ισχυρότερους της παγκόσμιας ναυτιλίας βρίσκεται φέτος ο βασιλιάς των τάνκερ, Νορβηγός John Fredriksen, ο οποίος από το 2006 έχει αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα. Ο Fredriksen, με περιουσία που υπολογίζεται κοντά στα 10 δισ. ευρώ, ελέγχει εταιρίες δεξαμενοπλοίων, πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, γεωτρήσεων κ.λπ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Nils Andersen και Soren Skou του ναυτιλιακού κολοσσού AP Moller – Maersk και στην τρίτη ο υφυπουργός Μεταφορών της Κίνας Xu Zuyuan.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα