Η τέχνη «γέφυρα» των λαών

Μεγάλη έκθεση στο Μπενάκη με αντικείμενα από τη Γερμανία

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο επαναπατρισμός δύο πρωτοκυκλαδικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα από τη Γερμανία πριν από τρία χρόνια τους «έφερε» πιο κοντά.

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Επιστήμης, Ερευνας και Τέχνης του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης – Βιρτεμβέργης αποφάσισαν να επισφραγίσουν τη σχέση τους αυτή συνδιοργανώνοντας μια μεγάλη έκθεση, η οποία από τις 5 Απριλίου θα κάνει «κατάληψη» στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Κουμπάρη. 

Υφάσματα, κεραμικά, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, διακοσμητικά, έπιπλα, χαρακτικά καθώς και άλλα χαρακτηριστικά αντικείμενα του καλλιτεχνικού κινήματος της art nouveau (Αρ Νουβό) από τις 5 Απριλίου θα βρίσκονται στις προθήκες του πολιτιστικού ιδρύματος.

Ο τίτλος της έκθεσης, που αποτελεί ελεγεία στο καλλιτεχνικό ρεύμα το οποίο επηρέασε ιδιαίτερα τον κόσμο της διακόσμησης στα τέλη του 19ου αιώνα με τις αρχές του 20ού αιώνα, είναι «Art Nouveau. Από τις συλλογές του Badishes Landesmuseum της Καρλσρούης» και περιλαμβάνει έργα από τις πλούσιες συλλογές του Γερμανικού Μουσείου. 
Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, όλα τα αντικείμενα έχουν επιλεγεί με στόχο να προσφέρουν μια καλειδοσκοπική εικόνα του διεθνούς και σύνθετου χαρακτήρα του κινήματος art nouveau.

Και άλλες χώρες

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκθέματα όχι μόνο από τη Γερμανία αλλά και από τη Γαλλία, την Αυστρία, την Αγγλία και το Βέλγιο.

Επιμελητές της έκθεσης είναι η Dr Joanna Flawin Figiel του γερμανικού πολιτιστικού ιδρύματος αλλά και ο ιστορικός τέχνης του ΥΠΠΟ Αθανάσιος Σωτηρίου. Τον αρχιτεκτονικό – μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Ξενάκης. 

Να θυμίσουμε ότι η συνεργασία των δύο χωρών άρχισε με τον επαναπατρισμό ενός μαρμάρινου ειδωλίου και ενός τηγανόσχημου σκεύους, τα οποία επεστράφησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία τον Ιούνιο του 2014. Τα εν λόγω αντικείμενα κατείχε παράνομα το γερμανικό μουσείο της Καρλσρούης και έπειτα από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης (και πολύχρονες διεργασίες) αυτά πήραν τον δρόμο της επιστροφής. 

Η συνεργασία των δύο φορέων θα συνεχιστεί με τη διεξαγωγή ενός αρχαιολογικού συνεδρίου στη Χαϊδελβέργη το φθινόπωρο του 2017 και ακόμη μιας έκθεσης, με θέμα τον μυκηναϊκό πολιτισμό, στην Καρλσρούη στα τέλη του 2018.
Η εν λόγω έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο Μπενάκη ως τις 21 Μαΐου 2017.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα