Δεκτή η αγωγή της Θάνου κατά iefimerida

Το δικαστήριο έκρινε ότι το δημοσίευμα της ιστοσελίδας σε βάρος της επίτιμης προέδρου του Αρείου Πάγου συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση

Στο κενό έπεσαν οι συκοφαντίες κατά της επίτιμης προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, καθώς η Δικαιοσύνη έκανε δεκτή την αγωγή της κατά της ιστοσελίδας iefimerida για προσβολή της προσωπικότητάς της.

Με απόφασή του το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχτηκε ότι τόσο ο τίτλος όσο και το περιεχόμενο του από 23/2/2022 δημοσιεύματος της ιστοσελίδας iefimerida σε βάρος της επίτιμης προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου είναι αναληθή, συνιστούν συκοφαντική δυσφήμηση και προσβάλλουν την προσωπικότητά της.

Ειδικότερα, δέχτηκε α) ότι είναι αναληθές ότι η ενάγουσα διέπραξε δήθεν ποινικά αδικήματα σε βάρος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και ότι, αντίθετα, αποδείχθηκε ότι, κατά τη θητεία της ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου ούτε πίεσε ούτε εκβίασε τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ζητώντας ανταλλάγματα, είτε αυτοπροσώπως, είτε διαμέσου άλλου προσώπου, β) ότι είναι αναληθές ότι η ενάγουσα Βασιλική Θάνου άσκησε «επιρροή» στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη κατά τη διενέργεια, εκ μέρους της τελευταίας, της ποινικής διερεύνησης, επί της μηνυτήριας αναφοράς του Ανδρέα Βγενόπουλου, για να επιτευχθεί ευνοϊκή υπέρ της ενάγουσας έκβαση και ότι, αντίθετα, αποδείχθηκε ότι η διενεργηθείσα, κατά το 2016, ποινική έρευνα, η οποία διήρκεσε έξι (6) μήνες δεν ήταν ούτε επιφανειακή ούτε ανεπαρκής, καθώς και ότι το πόρισμα της απαλλακτικής για την ενάγουσα εισαγγελικής διάταξης της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αννας Ζαΐρη δεν είναι ούτε ελλιπές ούτε στοχευμένο, αλλά αξιολογεί πλήρως το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό.

Εκρινε, επίσης, ότι οι εναγόμενοι (η αρθρογράφος του δημοσιεύματος και οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας) εγνώριζαν την αναλήθεια των ειδήσεων και ότι διέπραξαν συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της εναγούσης. ​Τους υποχρεώνει να αποκαταστήσουν την προσβολή της προσωπικότητάς της, παραλείποντας στο μέλλον την παρουσίαση ισχυρισμών ταυτόσημων ή παρόμοιων και δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα τους περίληψη της απόφασης, μετά την τελεσιδικία αυτής, με την καταβολή και της επιδικαζόμενης αποζημίωσης.

Αποζημίωση 300.000 ευρώ

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου τον περασμένο Μάρτιο είχε καταθέσει αγωγή με την οποία ζητούσε την άρση της προσβολής και την καταβολή αποζημίωσης ποσού 300.000 ευρώ, μέρος του οποίου θα προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και στην Ιερά Μητρόπολη Κύμης, για το κοινωνικό τους έργο.

Η ίδια ανέφερε πως η αρθρογράφος και ο διευθυντής της ιστοσελίδας iefimerida, στο επίμαχο δημοσίευμα της 23.2.2022, έκαναν χρήση ενός ηχητικού ντοκουμέντου αμφιβόλου νομιμότητας και γνησιότητας, το οποίο παρουσίασαν στους αναγνώστες χρήστες με σχολιασμούς που περιείχαν γεγονότα ψευδή και εκφράσεις άκρως δυσφημιστικές για το πρόσωπό της.

Το αληθές είναι, όπως τόνιζε η ίδια, πως ουδεμία γνώση ή ανάμειξη είχε σε όσα ακούγονται στο ηχητικό και ουδέποτε απέστειλε στον Βγενόπουλο τη συνομιλήτρια του Δ.Μ., ως δήθεν «αγγελιοφόρο» της και γενικότερα ουδέποτε ζήτησε ή αποπειράθηκε να ζητήσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα από οιονδήποτε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα