Ρόδος: Σάλος για «χαράτσι» 20 € στο νοσοκομείο!

Το… δις εξαμαρτείν για όσους δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ. Τι απάντησε ο διοικητής στη «δημοκρατία». Απίθανες δικαιολογίες που δείχνουν το μπάχαλο στον χώρο της Υγείας

Μέγα θέμα προκύπτει από την ανακοίνωση του Νοσοκομείου Ρόδου που ξαφνικά επέβαλε χαράτσι 20 ευρώ σε όλους όσοι έχουν μη ενεργό ΑΜΚΑ. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει φωτογραφία που έχει τραβηχτεί μέσα από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και δείχνει χαρτί κολλημένο σε χώρο του ΤΕΠ, στο οποίο αναγράφεται: «Ασθενείς χωρίς ΑΜΚΑ πληρώνουν 20 € είσοδο στα ΤΕΠ συν το κόστος των εξετάσεών τους»!

Φυσικά, αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την οργή των ασθενών και των κατοίκων της Ρόδου, οι οποίοι ακόμα θυμούνται με πικρία την προηγούμενη θητεία του Αδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, όταν είχε βαλθεί να βάλει «χαράτσι» στα δημόσια νοσοκομεία, με τους ασθενείς -ασφαλισμένους και ανασφάλιστους- να αναγκάζονται να καταβάλλουν 5 ευρώ για είσοδο και 25 ευρώ για νοσηλεία!

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου Σταύρο Τσαντή, ο οποίος μας παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την επίμαχη ανακοίνωση, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο χαρτί κολλήθηκε… κατά λάθος από εργαζόμενο του ΟΑΕΔ που «παρανόησε την εγκύκλιο του κ. Θεμιστοκλέους. «Το χαρτί έγινε από έναν ωφελούμενο του ΟΑΕΔ και κατέβηκε μέσα σε μισή ώρα. Μίλησα και με τον ΟΑΕΔ, είμαι σε διαδικασία καταγγελίας της σύμβασής του. Το άτομο αυτό αυτενέργησε. Ξεκίνησα ΕΔΕ, αλλά δεν μπόρεσα να την ολοκληρώσω, γιατί δεν είναι εργαζόμενος του νοσοκομείου, αλλά του ΟΑΕΔ. Παραδέχτηκε ότι αυτενέργησε, χωρίς να πάρει εντολή από κανέναν και το πήρε πίσω. Με πήρε πολίτης και με ενημέρωσε για το συμβάν. Εκτέθηκε το νοσοκομείο και το ΕΣΥ με αυτή την απερισκεψία» ανέφερε ο κ. Τσαντής.

Ο διοικητής του νοσοκομείου εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος που φαίνεται -κατά τα λεγόμενά του- να «παρανόησε» και να «γενίκευσε» ο εργαζόμενος στο ΤΕΠ, «ουσιαστικά λέει ότι οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ ή την Ελβετία, εάν δεν έχει ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, υποχρεώνεται να καταβάλει αυτό το ποσό. Καμία σχέση με Ελληνες πολίτες, με μετανάστες ή με τουρίστες».

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς του διοικητή, οι καταγγέλλοντες κάτοικοι που μίλησαν στη «δημοκρατία» παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική εικόνα και ισχυρίζονται ότι α) το συγκεκριμένο χαρτί ήταν σε κοινή θέα επί 10 συνεχείς μέρες, β) οι εισπράξεις των χρημάτων έγιναν κανονικά και γ) ο διοικητής του νοσοκομείου έλεγε στον περίγυρό του ότι έχει λάβει σχετικές εντολές από τον υπουργό!

Ακόμα και αν η ανακοίνωση, κατά τον διοικητή, κατέβηκε έπειτα από μισή ώρα και αναρτήθηκε… κατά λάθος από έναν μεμονωμένο υπάλληλο, αναδεικνύεται το «μπάχαλο» που επικρατεί στο ΕΣΥ επί διακυβέρνησης των αρίστων του κ. Μητσοτάκη, όπου κάποιος κάνει ό,τι θέλει και ποσά εισπράττονται χωρίς κανέναν έλεγχο. Το νοσοκομείο πάντως οφείλει να απαντήσει με στοιχεία αν έχει εισπράξει έστω και ένα ευρώ από το «χαράτσι» και κατόπιν ποιας εντολής συνέβη κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης στη Βουλή των βασικών σημείων του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και τον εξορθολογισμό διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, τότε ως υπουργός Εργασίας, είχε αναφέρει ότι η ύπαρξη ενεργού ΑΜΚΑ θα αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία στους ανασφάλιστους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος.

«Η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ εξασφαλίζει τη δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Οποιος δεν έχει ενεργό ΑΜΚΑ συνεχίζει να έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία και ελεύθερη περίθαλψη. Ωστόσο, η δαπάνη βαρύνει τον ίδιο. Ο,τι ακριβώς, δηλαδή, ισχύει και σήμερα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ» είχε δηλώσει τότε ο κ. Γεωργιάδης για τη μνημονιακού τύπου διάταξη, την οποία μάλλον βάλθηκε τώρα που ανέλαβε τα ηνία της Υγείας να κάνει πράξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα