Αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις κρίσεις

Δεν ζούμε σε γυάλα. Δεν μπορούμε να είμαστε κατοχυρωμένοι και θωρακισμένοι απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Είναι ουτοπία η απόλυτη ασφάλεια, αλλά αναγκαιότητα η επιδίωξη της μέγιστης δυνατής.

Η κρίση που περνάει η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος με την επιδημία του κορονοϊού δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία. Αυτή η δοκιμασία είναι μια από τις πολλές που καλούμαστε να ξεπεράσουμε, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες – και αν είναι εφικτό αποκομίζοντας και κάποια οφέλη.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι προς εφησυχασμό αλλά δεν δείχνει -τουλάχιστον για την ώρα- σημεία ανεξέλεγκτης επιδείνωσης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Αρχές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα χρειαστεί να ληφθούν ακόμα περισσότερα και πιο αυστηρά.

Φυσικά, το μεγαλύτερο κομμάτι της αποστολής της αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου ανήκει στον λαό. Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα δώσουν περιεχόμενο στις οδηγίες και στα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία. Ο προσωπικός πολιτισμός εκάστου και η συμμόρφωσή του με τους νόμους μπορούν να καταστήσουν τα μέτρα επιτυχή ή να τα μετατρέψουν σε κενό γράμμα, σε ευχολόγια που δεν εφαρμόστηκαν.

Ευτυχώς, σε αυτή τη δύσκολη περίσταση η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψει νέους δρόμους χειρισμού της υπόθεσης. Οι άλλες χώρες, που έχουν ήδη πληγεί από τον κορονοϊό, αποτελούν… μπούσουλες. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τα μέτρα που ήδη εφαρμόστηκαν και πέτυχαν και να αποφύγουμε λάθη, τα οποία αποδείχθηκαν μοιραία.

Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες καταστροφής ακόμα κι όταν αυτή δεν δικαιολογείται από τις υπάρχουσες συνθήκες είναι ο πανικός. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται το κράτος και η κοινωνία. Δεν υπάρχει λόγος ούτε συρροής στα σούπερ μάρκετ ούτε να δίνει βάση κάποιος σε καταστροφολογικά σενάρια που διακινούν ορισμένοι «πονηροί», που υπηρετούν σκοπιμότητες ή παράφρονες που έχουν δημόσιο λόγο.

Οι πολίτες που λειτουργούν υπεύθυνα και ενωμένοι μπορούν να ξεπεράσουν δυσκολότερα και πιο σύνθετα προβλήματα από την επιδημία του κορονοϊού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα