Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη

Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα έπαιρνε η χώρα μας από το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης (τα οποία μερικοί αφελείς βιάζονταν να… προϋπολογίσουν) φαίνεται ότι αναβάλλονται για τις ελληνικές καλένδες.

Αναμενόμενη η εξέλιξη. Στα χρήματα πάντοτε είναι εύκολη η αναφορά αριθμών, μικρών και μεγάλων. Ειδικά εκείνος που έχει την ανάγκη ενθουσιάζεται όταν ακούει υποσχέσεις. Ομως, η εκταμίευση και η χορήγηση οποιουδήποτε ποσού (ειδικά αν δεν πρόκειται για δανεισμό με επαχθείς όρους) φαντάζουν δύσκολες στους δανειστές.

Ταυτόχρονα, η υγειονομική διάσταση της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει ανοιχτή, ενώ οι οικονομικές συνέπειές της όχι μόνο δεν έχουν ανασχεθεί αλλά σταδιακά επιδεινώνονται. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να δείξουν, καθένας ξεχωριστά, ότι μεριμνούν για τα του οίκου τους και όλοι μαζί αφήνουν τον δυσκίνητο γίγαντα που αποκαλείται Ευρωπαϊκή Ενωση να βυθίζεται στο τέλμα της έλλειψης συνοχής και ουσιαστικής αλληλεγγύης.

Φυσικά, τη βασική ευθύνη για τα σημερινά χάλια φέρει η Γερμανία, η οποία έχει το πρώτο χέρι και διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν απομειώνει τις ευθύνες των υπόλοιπων ηγεσιών, οι οποίες αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων.

Η «δημοκρατία», από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανακοινώθηκε το πολυδιαφημισμένο σχέδιο για τις… κάνουλες του χρήματος που ανοίγουν -ώστε να αντιμετωπίσουν ενωμένες οι χώρες της Ε.Ε. την οικονομική κρίση την οποία προκάλεσε ο κορονοϊός-, πρότεινε στους αναγνώστες της να κρατήσουν επιφυλάξεις. Η εφημερίδα μας, με πολλά ρεπορτάζ και αρθρογραφία, έχει υποστηρίξει ότι αυτό που αποκαλείται «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι κάτι που διαρκώς εξαγγέλλεται, αλλά μένει στα χαρτιά.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν και προσπαθεί με τη δημιουργία θετικού κλίματος να πείσει τους πολίτες ότι το τσουνάμι της ύφεσης και της ανεργίας που θα χτυπήσει τη χώρα μας δεν θα είναι τόσο μεγάλο.

Μακάρι να επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο, αλλά αυτό δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα