Eνα γελοίο κράτος με σκοπιμότητες

Βρισκόμαστε στο παρά ένα του ανοίγματος των σχολείων και η ασυναρτησία των παραγόντων που χειρίζονται τα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης δεν έχει προηγούμενο. Ενα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτή την αίσθηση είναι η υπόθεση με τις μάσκες.

Από τη μία υπάρχουν δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου ότι οι γονείς δεν θα επιβαρυνθούν για την αγορά των μασκών κι από την άλλη δεν έχει ληφθεί καμιά οριστική απόφαση σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών είναι εξοργιστική. Η πανδημία του κορονοϊού δεν έπληξε την Ελλάδα χθες. Από τον Φεβρουάριο οι περισσότερες χώρες στον πλανήτη ασχολούνται πρώτα με τη συγκεκριμένη ασθένεια κι έπειτα με τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Το υπουργείο Παιδείας είχε μήνες στη διάθεσή του να προετοιμαστεί για όλα, αλλά πιάνεται ξανά αδιάβαστο!

Στην αρχή οι «κύκλοι» της κυβέρνησης ισχυρίζονταν ότι οι μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα κατασκευάζονταν από τις βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται σε κάθε περιφέρεια, ώστε να τονωθούν οι τοπικές αγορές – κι αυτό είναι κάτι που ζητούσαν και οι περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Επειτα έγινε λόγος για… ειδικές προδιαγραφές κι αυτό άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για απευθείας αναθέσεις σε λίγους κατασκευαστές ή ακόμα και σε έναν. Τούτο το γεγονός αφήνει αναμφίβολα μια δυσάρεστη οσμή σκανδάλου, η οποία γίνεται ακόμα εντονότερη αν συνυπολογιστεί και ο παράγοντας «καθυστέρηση».

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την αδιαφάνεια και την εξυπηρέτηση των στενών μικροκομματικών συμφερόντων σε βάρος του συλλογικού, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση δημοσίων έργων και κρατικών προγραμμάτων είναι οι μπουκαπόρτες από τις οποίες περνούν οι απευθείας αναθέσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τις δέουσες αποφάσεις, ώστε να σταματήσουν όλες οι εικοτολογίες και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η προστασία από τον κορονοϊό σαν πολιορκητικός κριός των διάφορων αρπακτικών, που πάντοτε επιθυμούν να πορθήσουν τα κρατικά ταμεία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα