Η δημόσια Υγεία που ψυχορραγεί…

Η αποτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της Υγείας μετράται με τις χιλιάδες των τάφων που άνοιξαν για να κλείσουν εντός τους Ελληνες ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από το δεύτερο μέρος της μελέτης του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα είναι συντριπτικά. Το πρώτο μέρος αφορούσε περίοδο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τον Μάιο του 2021 και το δεύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Ένα από τα ανατριχιαστικότερα στοιχεία αυτής της έρευνας είναι ότι από τους ασθενείς που διασωληνώθηκαν και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι έχασαν τη ζωή τους (1.084 ασθενείς – ποσοστό 97,7%). Από εκείνους που εισήχθησαν σε ΜΕΘ απεβίωσαν οι περισσότεροι (ποσοστό 72,7%). Το συνολικό ποσοστό της θνητότητας των διασωληνωθέντων εκείνη την περίοδο έφτασε το 74,7%! Με λίγα λόγια, στους τέσσερις διασωληνωθέντες πέθαιναν οι τρεις και μόνο ένας γλίτωνε. Αυτό το φοβερό ποσοστό της θνητότητας των διασωληνωθέντων εντός των ελληνικών νοσοκομείων δείχνει τον βαθμό της κατάρρευσης της δημόσιας Υγείας και τις τεράστιες -πολιτικές, ηθικές αλλά και νομικές- ευθύνες που έχουν τα πρόσωπα τα οποία χειρίστηκαν αυτή την κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2021 δήλωσε στη Βουλή ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ λάμβαναν την ίδια φροντίδα με εκείνους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επισημαίνοντας το εξής: «Εχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς αυτούς σε σχέση με εκείνους που είναι σε ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη». Και, τελικά, όχι μόνο υφίστατο ένδειξη γι’ αυτό που αρνείτο ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ήρθε στο φως της δημοσιότητας ακλόνητη απόδειξη για την εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν ο ίδιος και ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.

Τόσες χιλιάδες θάνατοι αθώων ανθρώπων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Οσοι είπαν ψέματα και αποφάσισαν διά άστοχων πράξεων ή παραλείψεων την καταδίκη ασθενών σε θάνατο πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα