Οι Ισραηλινοί έκοψαν στη μέση τη Γάζα!

Οι χερσαίες μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς μαχητές της Χαμάς στον θύλακα, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται εν μέσω πολιορκίας

Στη μέση έχει κοπεί η Γάζα από την Κυριακή, καθώς οι χερσαίες μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά, σύμφωνα με το σχέδιο», όπως δήλωσε χθες κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η Χαμάς από την πλευρά της έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τρίτη συνεχή νύχτα, αφού το Ισραήλ αύξησε και διεύρυνε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα. Οπως επιβεβαίωσε το AFP, ο ισραηλινός στρατός μπήκε χθες (30/10) στη Γάζα με τανκς και έκοψε στα δύο βασικό οδικό άξονα που οδηγεί από τον Βορρά στον Νότο. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στον θύλακα, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται εν μέσω πολιορκίας, που κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα πολέμου».

Οπως μετέδιδαν χθες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ισραηλινά τανκς είχαν φτάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχοντας αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν, και έβαλλαν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορούσε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης και η αεροπορία βομβάρδισαν σε βάθος 1 χλμ. τον κεντρικό οδικό άξονα, ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες και αχρηστεύοντάς τον ολοκληρωτικά. Τα ισραηλινά τανκς αναπτύχθηκαν σε δύο ζώνες της οδού Σαλαχεντίν. Η μία στο ύψος της πλατείας «των Μαρτύρων», σε απόσταση 1,5 χλμ. από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, και ή άλλη σε απόσταση 2 χλμ. από τη μεθόριο.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν έκαναν λόγο για συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς, αν και είπαν πως δεκάδες κτίρια δυτικά του κεντρικού οδικού άξονα της οδού Σαλαχεντίν έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε χθες ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξε «περισσότερους από 600 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξε υσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση», ενώ αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς.

Προειδοποίηση

Ο Χαγκάρι προειδοποίησε, επίσης, πως οι δραστηριότητες του ισραηλινού στρατού θα «κλιμακωθούν» και ότι τα στρατεύματα έχουν τεθεί σε «υψηλό συναγερμό» κατά μήκος των βόρειων συνόρων, όπου η απειλή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ είναι υπαρκτή. «Πρόκειται για μια διευρυμένη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι χερσαίες δυνάμεις, τα άρματα μάχης, οι δυνάμεις πεζικού, οι δυνάμεις τεθωρακισμένου σώματος κινούνται προς τους τρομοκράτες» είπε ο υποναύαρχος.

«Οι τρομοκράτες ομαδοποιήθηκαν σε ορισμένες περιοχές για να προσπαθήσουν να στοχεύσουν τις δυνάμεις μας και εμείς τους επιτιθέμεθα από αέρος. Ετσι καταφέραμε να επιτεθούμε και να στοχεύσουμε 20 τρομοκράτες» πρόσθεσε. Η Χαμάς απάντησε στην ισραηλινή επίθεση με ρουκέτες σε ισραηλινές πόλεις το πρωί της Δευτέρας, σημάδι ότι είναι ακόμα σε θέση να ανταποδίδει τα πυρά, παρά το γεγονός ότι υπέμεινε πάνω από τρεις εβδομάδες εντατικών βομβαρδισμών από τον ισραηλινό στρατό.


Νεκρή η νεαρή Γερμανοϊσραηλινή που απήγαγε η Χαμάς από το φεστιβάλ

Τον θάνατο της νεαρής Γερμανοϊσραηλινής η οποία απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ και περιφερόταν στους δρόμους της Γάζας από μέλη της οργάνωσης επιβεβαίωσε το Ισραήλ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας υποστήριξε ότι η Χαμάς την αποκεφάλισε.

Η 23χρονη καλλιτέχνις των τατουάζ Σάνι Νικόλ Λουκ ήταν μία από τους δεκάδες ανθρώπους που απήχθησαν από μέλη της Χαμάς που επέδραμαν κατά κοινοτήτων στην περιοχή της μεθορίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους. «Με μεγάλη λύπη αναφέρω ότι λάβαμε την είδηση ότι επιβεβαιώθηκε πως η Σάνι Νικόλ Λουκ δολοφονήθηκε» δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», εντοπίστηκε ένα οστό από κρανίο και η ανάλυση του DNA έδειξε ότι ανήκε στη Λουκ. Γιατροί τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα του Ισραήλ ανέφεραν ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είναι ζωντανός αν έλειπε από το κρανίο του το συγκεκριμένο οστό. «Αυτό σημαίνει πως αυτά τα βάρβαρα, σαδιστικά ζώα απλά έκοψαν το κεφάλι της, καθώς επετίθεντο, βασάνιζαν και σκότωναν Ισραηλινούς. Είναι μια μεγάλη τραγωδία και εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της» είπε ο Χέρτζογκ. «Τουλάχιστον δεν υπέφερε» δήλωσε η μητέρα της Ρικάρντα Λουκ στο RTL/ntv.

Στο μεταξύ, ένα βίντεο με τρεις γυναίκες που φέρεται ότι είναι μεταξύ των ομήρων έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Χαμάς. Οι γυναίκες, όλες τους μέσης ηλικίας, φαίνονται να κάθονται η μία δίπλα στην άλλη, μπροστά σε έναν τοίχο. Στο βίντεο των 76 δευτερολέπτων, που δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, με τον τίτλο «Ορισμένοι κρατούμενοι σιωνιστές απευθύνουν μήνυμα στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του», ακούγεται μία από αυτές να καλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να καταλήξει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες.

«Γεια σου, Μπίμπι Νετανιάχου» λέει η γυναίκα στη μέση. «Βρισκόμαστε σε αιχμαλωσία από τη Χαμάς εδώ και 23 ημέρες. Χθες δόθηκε συνέντευξη Τύπου με τις οικογένειες των ομήρων. Υποτίθεται ότι θα γινόταν κατάπαυση του πυρός. Υποτίθεται ότι θα μας απελευθερώνατε όλους. Δεσμευτήκατε να μας απελευθερώσετε όλους».

Στη συνέχεια η γυναίκα κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για «πολιτική και εθνική αμέλεια» και ότι «τα θαλάσσωσε» στις 7 Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου δεν άργησε να απαντήσει, καταδικάζοντας το βίντεο και κάνοντας λόγο για «βάναυση ψυχολογική προπαγάνδα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα