Επέκταση των μέτρων ενίσχυσης και τον Δεκέμβριο

Τι θα ισχύσει για επιχειρήσεις και εργαζομένους για αναστολές, ρυθμίσεις οφειλών, δάνεια, τηλεργασία κ.ά.

Η παράταση του lockdown και τον Δεκέμβριο φέρνει επέκταση στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Για να «φουσκώσει» τη δέσμη μέτρων το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε (για πολλοστή φορά) την επιστρεπτέα προκαταβολή που δεν έχει καμία σχέση με τον Δεκέμβριο, καθώς θα αρχίσει να καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2021.

• Αναστολές εργασίας

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων – εργοδοτών που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση από το κράτος, υπολογισμένη όμως επί των 534 ευρώ και όχι επί των 800 ευρώ, όπως ίσχυε τον Νοέμβριο. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

• Ρυθμίσεις οφειλών

«Παγώνουν» οι δόσεις των ρυθμισμένες οφειλών σε Εφορία και Ταμεία για εργοδότες και εργαζομένους, που είναι προγραμματισμένες να πληρωθούν τον Δεκέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της εκάστοτε ισχύουσας ρύθμισης.

• Δάνεια

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

• Παράταση επιδομάτων ανεργίας

Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά δύο μήνες.

• Τηλεργασία

Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευέλικτου ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

• Ενοίκια

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους μπορούν να πληρώσουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% και τον Δεκέμβριο. Για τους εργαζομένους αφορά την κύρια κατοικία τους και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν από το κράτος το 50% του ανείσπρακτου ενοικίου, όπως ίσχυε και τον Νοέμβριο.

• Επιστρεπτέα

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα αρχίσει να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 2021. Για την Επιστρεπτέα 5 το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα