Σχέδιο για απονομή των νέων συντάξεων σε διάστημα 3 μηνών

Οι υποσχέσεις Χατζηδάκη

Δύο νέες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων φέρνει άμεσα προς ψήφιση από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Η πρώτη θα θεσπίζει το πλαίσιο για την έκδοση συντάξεων fast track για τις νέες συντάξεις. Στο εξής ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει, δηλαδή, τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος.

Εάν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του.

«Ο έλεγχος, δηλαδή, θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ. Πρόκειται για καινοτομία όχι μόνο για τον φορέα, αλλά και για τη δημόσια διοίκηση συνολικά» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης.

Η δεύτερη παρέμβαση ονομάζεται «σύνταξη εμπιστοσύνης», η οποία, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα αφορά το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία θα είναι ακόμα ταχύτερη: Για τους συνταξιούχους που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά.

Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, η σύνταξη θα βγαίνει με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ. Γι’ αυτό και η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμα ταχύτερη.

Και στις δυο περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει αν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, εάν είναι απαραίτητο.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες ποινές. Εντύπωση προκαλεί, πάντως, η νέα επίθεση του υπουργού Εργασίας κατά των… εργαζομένων: «Θα ήθελα να καλέσω τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους που ασχολούνται με τις συντάξεις να σταματήσουν να “ψειρίζουν τη μαϊμού”».

Εν ολίγοις, καλεί τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, αρμόδιους για την καταμέτρηση των ενσήμων, να σταματήσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να παρανομήσουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα