Ηλεκτρικό: Πανικός στην Ευρώπη από το ράλι τιμών

Στις 9 Σεπτεμβρίου η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Αλλαγές (εκ των υστέρων) προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν

Οι διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος πανευρωπαϊκά σκορπούν τον πανικό στις κυβερνήσεις και στα νοικοκυριά. Χθες ανακοινώθηκε ότι τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί τελικά η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη Σλοβενία, να προαναγγέλλει αλλαγές στην «αρχιτεκτονική της ενέργειας».

Στη χώρα μας η τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 3,74% σε σχέση με χθες, με τη μέγιστη τιμή να ανέρχεται σε 936 ευρώ και την ελάχιστη στα 387 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα, το 42,6% της ζήτησης καλύφθηκε από το φυσικό αέριο, 22% από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 20% από τον λιγνίτη, 6,9% από τα υδροηλεκτρικά και 3,6% από εισαγωγές. Παράλληλα, χθες στη Γαλλία η τιμή χονδρικής έφτασε τα 734 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ιταλία τα 740 ευρώ, στη Γερμανία τα 660 ευρώ και στη Βουλγαρία τα 671 ευρώ.

Την ώρα που στη Γερμανία η τιμή ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για αγορές του επόμενου έτους, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας (που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.) Ζοζέφ Σικέλα ανακοίνωνε ότι η αναμενόμενη έκτακτη σύνοδος θα διεξαχθεί σε 10 ημέρες από σήμερα, με στόχο «να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας».

Ακολούθησε λίγο αργότερα η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημείωσε ότι ετοιμάζεται «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», για να προσθέσει πως «η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία».

Δύο είναι οι δημόσια διατυπωμένες απόψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν. Αφενός μεν του Αυστριακού καγκελαρίου, που κάλεσε την Κυριακή την Ευρωπαϊκή Ενωση να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου, αφετέρου δε του πρωθυπουργού της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ο οποίος αναζητεί υποστήριξη για το σχέδιό του για ανώτατο όριο τιμών, δηλαδή την επιβολή πλαφόν, καθώς η βόρεια Ευρώπη τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο ενός χειμώνα με τις τιμές στα ύψη και τα… καλοριφέρ κλειστά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα