ΑΑΔΕ: Στον αυτόματο πλέον οι δηλώσεις

Ενας φορολογούμενος που έχει εισόδημα μόνο από μια σύνταξη ή έναν μισθό δεν θα μπαίνει στο TAXISnet για την υποβολή της

Τέλος στα 20άευρα και τα 50άευρα σε λογιστές και φοροτεχνικούς για την υποβολή μιας απλής φορολογικής δήλωσης βάζει η ΑΑΔΕ, που από φέτος θα ενεργοποιήσει τις αυτοματοποιημένες υποβολές μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η φορολογική διοίκηση δηλώνει έτοιμη, ώστε αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει από τις φετινές δηλώσεις, με την πλατφόρμα του TAXISnet να ανοίγει τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στο εξής, ένας φορολογούμενος που έχει εισόδημα μόνο από μια σύνταξη ή έναν μισθό δεν θα χρειάζεται καν να μπαίνει στο TAXISnet και να υποβάλει φορολογική δήλωση. Μόνο και εφόσον το θελήσει, αφού όλα τα δεδομένα του θα είναι προσυμπληρωμένα, θα μπορεί να «τσεκάρει» την ορθότητά τους. Εφόσον είναι όλα σωστά, θα έχει την επιλογή να την υποβάλει ο ίδιος ή να την αφήσει και να την υποβάλει αυτόματα η ίδια η ΑΑΔΕ, χωρίς να τρέχει σε λογιστές και φοροτεχνικούς, καταβάλλοντας και το αντίστοιχο αντίτιμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της φορολογικής Αρχής, το πλαίσιο αφορά σχεδόν 1.200.000 μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα πέραν του μισθού και της σύνταξης, τα οποία ούτως ή άλλως παρουσιάζονται αυτομάτως στη φορολογική του δήλωση και αποστέλλονται από τον ΕΦΚΑ ή την εταιρία όπου εργάζονται.Την αυτόματη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν δικαιούνται όσοι έχουν και επιπλέον εισοδήματα, για παράδειγμα διαθέτουν «μπλοκάκι» και έχουν παράλληλα και μια μισθωτή εργασία ή λαμβάνουν ενοίκια ή είναι συνταξιούχοι και έχουν και μερίσματα από μια εταιρία όπου συμμετέχουν. Οπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, δεν θα έχουν αυτοματοποιημένη υποβολή φορολογικής δήλωσης όσοι πρέπει να καταθέσουν και δήλωση Ε2.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ένας καλύτερος προγραμματισμός της Εφορίας για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, που θα γίνονται σχεδόν αυτόματα, ενώ θα μπει τέλος σε όσους «ξεχνούν» να τις υποβάλουν. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα γλιτώνουν και τυχόν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης, αφού η ΑΑΔΕ θα τις καταθέτει εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει ο νόμος. Το μόνο που θα κάνουν οι δικαιούχοι της αυτοματοποιημένης υποβολής θα είναι να ελέγχουν τα e-mails τους, με τα οποία θα ενημερώνονται ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος (εφόσον προκύπτει), είτε εφάπαξ είτε με τον αριθμό των δόσεων που προβλέπει το πλαίσιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα