Μαρία Βούλγαρη: «Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι καλλιτέχνες που προσπαθούν να εμψυχώσουν τον συνάνθρωπο»

Η μουσική είναι αποκάλυψη για την τραγουδοποιό Μαρία Βούλγαρη που από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να εξερευνεί τα μονοπάτια της.

  • Συνέντευξη στην Πωλίνα Χρήστου

Η Μαρία βρίσκει τον τρόπο να εκφραστεί και να καταθέσει τις δικές της μουσικές δημιουργίες, μέσα από πετυχημένες ζωντανές εμφανίσεις, βραβεία και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις. Το πρώτο της single «Αναγέννηση» που δημιουργήθηκε ως ελπιδοφόρο μήνυμα μετά την φονική πυρκαγιά που έπληξε το Μάτι το 2018, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό. Στις μέρες που διανύουμε, βιώνοντας τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας, η Μαρία Βούλγαρη έγραψε ένα νέο τραγούδι με τίτλο «Θα αντέξεις», και το μοιράστηκε από το σπίτι της θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα συμπαράστασης.

«Θα αντέξεις» είναι ο τίτλος του τραγουδιού που γράφτηκε εν μέσω πανδημίας και μας εμψυχώνει ώστε να συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι για να κερδίσουμε τη μάχη. Αλήθεια, Μαρία, εσύ από που αντλείς δύναμη και κουράγιο;

Μέσα από ενδοσκόπηση, περισυλλογή, διάλογο με τον εαυτό μου, ακλόνητη πίστη για το ότι μπόρα είναι κι αυτή και θα περάσει. Όπως όλες οι πληγές θέλουν χρόνο για να κλείσουν, έτσι κι αυτή η πανδημία θέλει το δικό της χρόνο για να περάσει. Δεν παραιτούμαι. Δεν απελπίζομαι. Χαμογελώ και αισιοδοξώ πως θα ξεπεραστεί και αυτό. Μόνο αν απελπιστείς και τα παρατήσεις τότε είναι που θα έχουν όλα τελειώσει. Πιστεύω πως ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκει πάντα τη δύναμη στις δύσκολες καταστάσεις και να δίνει χέρι βοηθείας στον ίδιο του τον εαυτό. Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Όμως ως γνωστόν ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Και θα προσθέσω εδώ, πως ό,τι δε σε σκοτώνει, σε απελευθερώνει και σε λυτρώνει. Παίρνω λοιπόν κουράγιο, τραγουδώντας στον εαυτό μου «Κουράγιο καρδιά μου, θα αντέξεις».

Είσαι πάντα προσεκτική με την προσέγγισή σου στα κοινωνικά θέματα δίνοντας μουσική υπόσταση σε γεγονότα και μηνύματα, όπως για παράδειγμα η φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ευαισθητοποιούμαι. Mε συγκινούν πολλά και διαφορετικά πράγματα γύρω μου. Αυτό που συνέβη στο Μάτι ήταν πέρα για πέρα τραγικό. Δε γινόταν να με αφήσει ασυγκίνητη καλλιτεχνικά. Η τέχνη μου δίνει τη δυνατότητα να απελευθερωθώκαι να εκφραστώ με πολλούς τρόπους. Μουσικά, στιχουργικά, ποιητικά, ερμηνευτικά. Και όλα αυτά έρχονται μέσα από πολλές συναισθηματικές εκρήξεις.

Περνάμε δύσκολες στιγμές και η ανθρώπινη ζωή και αντοχή δοκιμάζονται κάθε μέρα. Δοκιμάζεται το ίδιο και η τέχνη;

Θεωρώ πως δοκιμάζονται όλα. Αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα μέσα από την πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που ακουμπάει στο βιολογικό κομμάτι του ανθρώπου. Δε δοκιμάζεται μόνο το αναπνευστικό σύστημα, δοκιμάζεται ο χαρακτήρας μας, η υπομονή μας, η συμπεριφορά μας, η στάση μας απέναντι σε όλο αυτό που συμβαίνει και γενικότερα η ανθρώπινη υπόσταση σε ένα παγκόσμιο επίπεδο. Ένα μέρος της τέχνης δοκιμάζεται σίγουρα και αυτό. Πολλοί καλλιτέχνες βιοπορίζονται αποκλειστικά από την τέχνη. Ο εγκλεισμός σίγουρα οδηγεί σε μια δυσκολία και ένα είδος ζημιάς αν το δούμε από την οικονομική του πλευρά. Παρόλα αυτά πολλοί από αυτούς είναι στην πρώτη γραμμή και βρίσκονται κοντά στο συνάνθρωπο εμψυχώνοντάς τον με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα μέσω πολλών διαδικτυακών αλληλεπιδράσεων.

Οι καλλιτέχνες όπως και πολλοί ακόμη επαγγελματίες, βίωναν αρκετά δύσκολα την οικονομική κρίση. Θεωρείς ότι θα αλλάξουν πράγματα όταν με το καλό επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα;

Έχουν ήδη αλλάξει πολλά. Οπότε σίγουρα έχοντας επανέλθει σε κάποια κανονικότητα οι αλλαγές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Η κρίση σε οποιοδήποτε επίπεδο έχει επιπτώσεις.

Θα αναθεωρήσουμε ως άνθρωποι και κοινωνία μετά από όλο αυτό;

Αν δεν έχουμε αναθεωρήσει, τότε σίγουρα δεν υπήρξε κανένα δίδαγμα και πραγματικά δε θέλω να το σκέφτομαι διότι είναι άκρως λυπηρό και πολύ πικρό ταυτόχρονα. Είμαι αισιόδοξη πως θα έχουν αλλάξει πολλά τόσο μέσα μας όσο και στην κοινωνία μετά το πέρας της πανδημίας αυτής.

Τι μπορεί να προσφέρει η τέχνη και ο καλλιτέχνης σε μια τόσο δύσκολη στιγμή; 

Ο άνθρωπος μέσα από την τέχνη μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Να ανακαλύψει τις δυνατότητες του, τα όριά του, τις ανεπάρκειές του, τις ομορφιές του. Η τέχνη λειτουργεί αποσυμπιεστικά, αφυπνιστικά και λυτρωτικά. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή όπως αυτή που βιώνουμε ο καλλιτέχνης μέσα από τα έργα του μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους, σε μια καθημερινότητα που υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως ο άνθρωπος να μην τα συναντούσε όλα αυτά. Η ενασχόληση με την τέχνη διευρύνει τους ορίζοντες του ανθρώπου, νοητικά και ψυχικά.

Μετά το «Θα αντέξεις», τι ετοιμάζεις καλλιτεχνικά;

Προσεχώς θα παρουσιάσω στο κοινό τη δεύτερη προσωπική μου δισκογραφική δουλειά η οποία είναι ήδη έτοιμη.

«Μένουμε Σπίτι»; Ποιο είναι το μήνυμά σου;

Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Μεριμνούμε όλοι για την υγεία. Για το συνάνθρωπο. Για τον εαυτό μας. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε όλοι το αύριο ένα καλύτερο σήμερα.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα