Έσπασε το ρεκόρ (25,1%) η ανεργία!

Η ανεργία σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και δημιουργεί μια τραγική εικόνα για την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τον Ιούλιο έφτασε το 25,1% καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και ισοβαθμώντας στην κορυφή με την Ισπανία.

Επίσημα ένας στους τέσσερις πολίτες που ανήκουν στον ενεργό πληθυσμό της χώρας σήμερα παραμένει χωρίς δουλειά. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στο 1.261.604 άτομα, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα έτος προστέθηκαν άλλοι 377.991 άνεργοι καταγράφοντας αύξηση 42,8%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καθημερινά περίπου 1.036 άτομα χάνουν τη δουλειά τους τούς τελευταίους 12 μήνες. Το χειρότερο είναι ότι η νέα αύξηση της ανεργίας στο 25,1% τον Ιούλιο, από 24,8% τον Ιούνιο, καταγράφεται εν μέσω καλοκαιριού, δηλαδή την περίοδο που παραδοσιακά παρατηρείται μείωση των ποσοστών, λόγω άνθησης των εποχικών, τουριστικών επαγγελμάτων. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως τη ΓΣΕΕ, που κάνει λόγο για ποσοστό πραγματικής ανεργίας που ξεπερνά το 30%.

Στα επιμέρους στοιχεία της ανεργίας, το πρόβλημα τείνει να λάβει δραματικές διαστάσεις στους νέους έως 24 ετών, αφού το ποσοστό των ανέργων έχει εκτιναχθεί στο 54,2%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν έξι στους 10 νέους δεν δουλεύουν. Εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας και στην ηλικιακή κατηγορία 25 έως 34 ετών (31,4%). Οι γυναίκες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πιο μεγάλες δυσκολίες να βρουν μια δουλειά, αφού είναι άνεργες σε ποσοστό 29%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 22,3%.

Σε επίπεδο περιφερειών, τα στοιχεία δείχνουν πόσο έντονο είναι το πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία με 27,1%.

Ακολουθούν η Αττική με 25,2% και η Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης με 24,9%.

Σε επίπεδο θέσεων εργασίας από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι μειώθηκαν οι απασχολούμενοι κατά 329.086 άτομα μέσα σε ένα έτος. Σημειώνεται ότι συνολικά ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται στα 3.763.142 άτομα, μέγεθος που μειώνεται διαρκώς. Μάλιστα, τείνει να προσεγγίσει τον αριθμό του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι), που φτάνει τα 3.356.276 άτομα.

Χαρακτηριστικό της τεράστιας αύξησης της ανεργίας στη χώρα τους τελευταίους 24 μήνες των μνημονίων, της λιτότητας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2010 το ποσοστό των ανέργων βρισκόταν στο «υποφερτό» 12,5%. Δηλαδή, πρακτικά μέσα σε 24 μήνες οι άνεργοι στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν.

Οπως παρατήρησε η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της, οι περαιτέρω «προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας στη χώρα είναι δυσοίωνες. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα τραγικά αποτελέσματα της άγριας πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζουν τρόικα και κυβέρνηση».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα