Χάος σε έρευνα για υπερσυνταγογράφηση!

Οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες φαίνεται ότι απέκτησαν βαθιά γνώση της οικονομικής αιμορραγίας των ασφαλιστικών ταμείων από το φαινόμενο της πολυφαρμακίας και της υπερ-συνταγογράφησης. Την ίδια στιγμή όμως χρειάζονται εντατικό «φροντιστήριο» για να ενημερωθούν για τα γενόσημα που μπαίνουν δυναμικά στη ζωή μας.

Παράλληλα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει έξι στους 10 (59%) πολιτες σε δραματικές περικοπές των δαπανών για την υγεία τους, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας Ηellas Health IV, στην οποία συμμετείχαν 2.206 άτομα, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί υπερβολική τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το 65% πιστεύει ότι γι’ αυτήν την κατάσταση είναι υπεύθυνοι οι γιατροί.

Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας, πρόεδρος του ΕΟΦ, στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΔΥ με θέμα τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Τούντας τόνισε ότι το 95% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει τη συνταγογράφηση των γιατρών, ενώ σε ποσοστό 92% θεωρεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες επηρεάζουν τους γιατρούς για να προωθούν περισσότερο τα ακριβότερα φάρμακα.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς (56%) θεωρούν ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα χωρίς να είναι πάντα απαραίτητα, ενώ έξι στους 10 (64%) ότι συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα απ’ ό,τι χρειάζεται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 63% των ερωτηθέντων δεν ξέρει τι είναι τα γενόσημα, ενώ μόνο το 26% όσων γνωρίζουν το θέμα θεωρεί ότι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα πρωτότυπα. Επιπλέον, το 92% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι γιατροί δεν προτείνουν την αντικατάσταση πρωτότυπου φαρμάκου με ισοδύναμο αντίγραφο.

Παρόλ’ αυτά, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στη νοοτροπία του Ελληνα γιατρού σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Kappa Research που έγινε σε 1.601 γιατρούς της χώρας.

Ειδικότερα, το 46% των γιατρών δήλωσε ότι η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ έχει δυσχεράνει την πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις, παρόλ’ αυτά το 90% χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οσον αφορά τα γενόσημα, οκτώ στους 10 (78%) έχουν θετική γνώμη και εννέα στους 10 (91%) τα συνταγογραφούν, εφόσον γνωρίζουν ότι κυκλοφορούν νόμιμα και είναι καλής ποιότητας.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα