Αγώνας δρόμου από την κοινοπραξία για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το καθεστώς που θα διέπει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP ανακοίνωσε χθες η κοινοπραξία κατασκευής. Η τελευταία βιάζεται να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα, καθώς επίκειται η απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν ως προς τον αγωγό που θα αποτελέσει τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο μεταφοράς του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη. Κόντρα στον TAP, που διασχίζει σχεδόν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, φτάνει στο Δυρράχιο της Αλβανίας και υποθαλάσσια καταλήγει στην Ιταλία, προωθείται ο αγωγός Nabuco, ο οποίος περνά από τα ανατολικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αλβανία διαπραγματεύονται τους όρους για τον TAP μετά το ναυάγιο του αγωγού ITGI που προωθούσε η ελληνοϊταλική πλευρά.

Η κοινοπραξία του TAP, στην οποία συμμετέχουν η Ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%), υποστηρίζει πως η κατασκευή του αγωγού θα είναι η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα, καθώς θα δαπανηθεί περί το 1,5 δισ. ευρώ. Η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης (π.χ. ταχεία αδειοδότηση, χωροθέτηση κ.λπ.) θεωρείται προϋπόθεση από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τον Nabuco.

Εν τω μεταξύ, χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μάκης Παπαγεωργίου συναντήθηκε με εκπροσώπους ξένων εταιριών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που είχαν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και απειλούσαν με πάγωμα επενδύσεων εξαιτίας των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιριών Acciona Ενεργειακή Α.Ε., EDF Energies Nouvelles Greece, Enel Green Power Hellas S.A., Gamesa Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε., Jasper Energy Renewable, Rokas Renewables και Vestas Hellas S.A. Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι «στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος για τα θέματα του κλάδου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις και ιδέες για το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμων Πηγές Ενέργειας». Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι «κοινός στόχος όλων παραμένει η προώθηση των ΑΠΕ μέσω ενός βιώσιμου και αναπτυξιακού σχεδιασμού».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα