Σούπερ εμβόλιο κατά της γρίπης

Ενα εμβόλιο κατά της γρίπης που θα είναι κατάλληλο για τους τύπους που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το όραμα των επιστημόνων που ειδικεύονται στον τομέα αυτόν. Κατά πόσο όμως είναι εφικτή η δημιουργία του; Σύμφωνα με επιστήμονες, ένας νέος τύπος εμβολίου που ενισχύει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα παραδοσιακά εμβόλια και να προσφέρει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της γρίπης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης 250.000 – 500.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, οι αριθμοί αυτοί γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι όταν εμφανίζεται ένα νέο είδος γρίπης, όπως η γρίπη των χοίρων και των πτηνών.

Ενας από τους βασικούς λόγους που χάνονται τόσες ζωές είναι το γεγονός ότι πολλοί δεν κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η γρίπη επιστρέφει κάθε χρόνο, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εκπαιδευμένο να αναγνωρίζει μόνο τις μεγάλες επιφανειακές πρωτεΐνες, οι οποίες ωστόσο αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα η γρίπη να ξαναχτυπά, εκτός αν υπάρχει κάποιο βελτιωμένο εμβόλιο.

Κατά τους ειδικούς, η λύση για να μειωθούν τα θύματα δεν είναι άλλη από τη δημιουργία βελτιωμένων εμβολίων για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα, τα οποία θα παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα. Στον δρόμο αυτόν πιστεύουν ότι βρίσκονται επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που προλαμβάνει τα συμπτώματα της γρίπης και πρόσφατα δοκιμάστηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Υγεία των Ζώων στη Βρετανία.

Παράλληλα, οι επιστήμονες δοκίμασαν σε κοτόπουλα και ένα παρόμοιο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού. Οπως ανακοίνωσαν, τα αποτελέσματα δεν ήταν εντυπωσιακά, όμως αποδείχθηκε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι ένα εμβόλιο που συνδυάζει τις ιδιότητες αυτών των δύο, καθώς ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα