Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς βιβλία οι φοιτητές

Απλήρωτοι 700 εκδοτικοί οίκοιΗ δωρεάν φοίτηση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δυστυχώς έχει και… φέσια! Χωρίς βιβλία κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, καθώς οι εκδοτικοί οίκοι που ειδικεύονται στην επιμέλεια, στην εκτύπωση και τη διανομή επιστημονικών συγγραμμάτων αποφάσισαν να αναστείλουν τη διανομή των βιβλίων λόγω χρεών από το υπουργείο Παιδείας. 

Η Πολιτεία οφείλει πληρωμές προς τις επιχειρήσεις του κλάδου που χρονολογούνται από το εαρινό εξάμηνο του έτους 2015-2016. Συνολικά η οφειλή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκδοτών, υπερβαίνει τα 80.000.000 ευρώ.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά δεν υπερέβαιναν το ένα τρίμηνο – τετράμηνο. Η μακρόχρονη καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλομένων από το υπουργείο Παιδείας οδηγεί στον οικονομικό αφανισμό περίπου 600-700 επιχειρήσεις, αλλά και μια παραγωγική αλυσίδα με ανελαστικά έξοδα και δαπάνες, υπαλλήλους, τυπογράφους, προμηθευτές, μεταφορείς, ενοίκια κ.λπ.

Οι επιχειρήσεις

Οι εκδοτικοί οίκοι που τυπώνουν επιστημονικά βιβλία και ακαδημαϊκά συγγράμματα είναι περίπου 600-700, ωστόσο 200 επιχειρήσεις του κλάδου ειδικεύονται αποκλειστικά στην εκτύπωση και τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Το κόστος εκτύπωσης και διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ανέρχεται περίπου σε 50.000.000 ευρώ το έτος για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ όλων των ετών που δικαιούνται δωρεάν συγγράμματα.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναγνώρισαν το πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα πληρωμών θα ομαλοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, αποδίδοντας την καθυστέρηση στο σύστημα διασταύρωσης των εξόδων προς τους εκδοτικούς οίκους.

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα