Στη Θεσσαλονίκη για ένα μήναν το «Αβέρωφ»!

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον περίπου έναν μήνα που θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν το ένδοξο παρελθόν του πλοίου-μουσείου, που «μεταφέρει» την ιστορία δύο παγκοσμίων πολέμων, αλλά και τον ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

«χρέος» του Πολεμικού Ναυτικού προς τους Βορειοελλαδίτες χαρακτήρισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, τον κατάπλου του θωρηκτού στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για «ιστορική μέρα» τόσο για την ίδια την πόλη όσο και για τον Ελληνισμό. Ο ίδιος δήλωσε ευτυχής που έπειτα από 72 χρόνια το θρυλικό καταδρομικό κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παραμείνει έως τον Νοέμβριο.

«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του σκάφους, όπου επιβεβαιώθηκε το αξιόπλοο, εισηγηθήκαμε στο ΓΕΕΘΑ και στην πολιτική ηγεσία το πλοίο να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τιμήσει και να τιμηθεί από τους κατοίκους της πόλης και της βόρειας Ελλάδας» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΝ.

Συγκίνηση Μπουτάρη

Συγκινημένος για την άφιξη του καταδρομικού πλοίου στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μεγαλείο του «Αβέρωφ», τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την άφιξη και την παραμονή του στην πόλη, που συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή της αλλά και την επέτειο του «ΟΧΙ». Το πλοίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό σε μερικές ημέρες, προκειμένου οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές να γίνουν κοινωνοί ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής Ιστορίας. «Καλούμε όλα τα σχολεία να προγραμματίσουν να επισκεφθούν το πλοίο και να διδαχθούν Ιστορία από αυτό το κειμήλιο του Ελληνισμού» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ. Κατά την παραμονή του «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί πληθώρα εκδηλώσεων, όπως συναυλίες με τη συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, ημερίδα, επίδειξη από Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, αλλά και έκθεση αφιερωμένη στον ναύαρχο Βότση.

Επίσης, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, έργα φοιτητών της σχολής, εμπνευσμένα από το «Αβέρωφ», θα εκτεθούν εντός του πλοίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα