Ασπίδα στα σπίτια αξίας έως 300.000 €

Επειτα από διαβούλευση του Κοντονή με τις τράπεζες συμφωνήθηκε να μείνουν εκτός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμώνΡεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης 

Μπλόκο» στους πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας έως 300.000 ευρώ βάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η περιουσία ανθρώπων που βάλλονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντονής, έπειτα από μακρά διαβούλευση που άρχισε πριν από τουλάχιστον 20 ημέρες, ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες να μην ενταχθεί κανένα σπίτι με αξία έως 300.000 ευρώ, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι από τον νόμο Κατσέλη, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που αρχίζουν στις 29 Νοεμβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τραπεζίτες συμφώνησαν να εξαιρεθούν από την πλατφόρμα πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία έως 300.000 ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία, και μετά τις 31/12/2017, όταν και λήγει η ισχύς του.Η εξαίρεση αφορά προφανώς την εμπορική αξία των ακινήτων, δηλαδή την τιμή πρώτης προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όλες οι κατοικίες, κύριες ή δευτερεύουσες, φυσικών προσώπων, αξίας κάτω των 300.000 ευρώ δεν πρόκειται να μπουν σε πλειστηριασμό.
Η συμφωνία των τραπεζών τέθηκε στη βάση πως δεν θα πρέπει να επιζητούν να βγάλουν αδιακρίτως στο σφυρί τα σπίτια του κόσμου, παρά μόνο να απομονώσουν και να παραδειγματίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, σε προχθεσινή συνάντησή τους, δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι καμία τράπεζα δεν πρόκειται να βάλει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία έως 300.000 ευρώ. Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνδέεται από τους θεσμούς ευθέως με την τρίτη αξιολόγηση, ένα μήνυμα που αναμένεται να δοθεί και στις επαφές που θα υπάρξουν στις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες είναι ουσιαστικά παγωμένοι κατά την τελευταία οκταετία. Συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών με επισπεύδοντες το Δημόσιο ή ιδιώτες, οι πλειστηριασμοί πέρυσι -χρονιά της μεγάλης απεργίας δικηγόρων και συμβολαιογράφων- ανήλθαν σε 4.800.

Φέτος, το πρόγραμμα των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία αφορούσε 5.600 ακίνητα. Πρόκειται για τις χρονιές με τα μικρότερα νούμερα, κατόπιν μιας συνεχώς φθίνουσας πορείας μετά το 2009, οπότε είχαν διεξαχθεί 52.000 πλειστηριασμοί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα