Το… sorry του «Mr facebook»

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ απολογείται με καταχώριση στον Τύπο για το σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένωνΑπό τη 
Θεανώ Καρούτα

Και ενώ το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου υπεξαίρεσης προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, ο ιδρυτής του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημοσίευσε μια ολοσέλιδη συγγνώμη στις κυριακάτικες βρετανικές εφημερίδες. Η καταχώριση -που δημοσιεύτηκε στο οπισθόφυλλο των εφημερίδων- έγραφε: «Εχουμε μια ευθύνη: Να προστατεύουμε τα δεδομένα σας. Αν δεν καταφέρνουμε να το κάνουμε, δεν τα αξίζουμε».

Ο όμιλος, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, έχει βρεθεί εδώ και μία εβδομάδα στο στόχαστρο μετά τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές της εταιρίας ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica (C.A.) που κατηγορείται ότι απέκτησε -εν αγνοία τους- τα προσωπικά δεδομένα 50.000.000 χρηστών της πλατφόρμας, προκειμένου να επηρεάσει -υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ- την ψήφο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι ο Ζάκερμπεργκ έχει αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη C.A., ενώ, αντίθετα, αναφέρθηκε στον Ρώσο ερευνητή Αλεξάντρ Κόγκαν, τον άνθρωπο που έφτιαξε την εφαρμογή για το facebook, την οποία χρησιμοποίησε η Cambridge Analytica για να συγκεντρώσει τα δεδομένα.

Το σκάνδαλο της C.A., πάντως, απεδείχθη καταστροφικό για το facebook, με τη μετοχή του να σημειώνει πτώση 14% την εβδομάδα που πέρασε και περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια να εξανεμίζονται από την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας. Μεσούντος του σκανδάλου, ο Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ που κατηγορήθηκε ότι επέβλεπε προσωπικά τη συλλογή των στοιχείων, επιχείρησε την Πέμπτη να αποστασιοποιηθεί, λέγοντας ότι δεν γνώριζε το παραμικρό.
«Τα προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται στο facebook είναι άλλωστε προς πώληση σε όλο τον κόσμο» είπε σε μια προσπάθεια να… βελτιώσει τη θέση του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα