Τα νερά υποχωρούν, ο εφιάλτης μεγαλώνει

Μπάχαλο με την καταγραφή. Τα κλιμάκια δίνουν αριθμό πρωτοκόλλου στους ιδιοκτήτες, αλλά δεν αξιολογούν το μέγεθος της ζημιάς σε κάθε οίκημα

Μισός μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη της θεομηνίας που έπληξε ολόκληρη τη χώρα, και ιδίως τη Θεσσαλία, χωρίς ωστόσο να τελειώσει ο εφιάλτης από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Στα Τρίκαλα, η επόμενη μέρα αποκαλύπτει εκατοντάδες σπίτια και χωράφια θαμμένα κάτω από τόνους λάσπης. Σύμφωνα με τις Αρχές, η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται με 24ωρες αντλήσεις υδάτων από ειδικά συνεργεία, αλλά και από πολίτες που χρησιμοποιούν κάθε τρόπο, προκειμένου να απομακρύνουν το νερό και τις λάσπες από τις περιουσίες τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με πολλές δυσκολίες.

Την ίδια ώρα, τα χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα καλλιεργειών και τα δεκάδες χιλιάδες κτηνοτροφικά ζώα που πνίγηκαν προξένησαν τεράστια οικονομικά προβλήματα στους πληγέντες, αλλά και στην εθνική οικονομία. Τέλος, το οδικό δίκτυο στις ορεινές περιοχές του νομού έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και οι περισσότερες γέφυρες που συνδέουν τα χωριά με τις υπόλοιπες περιοχές.

Επιπλέον, μαθαίνουμε ότι οι πλημμύρες στον νομό ανέδειξαν ακόμα μια φορά ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει γρήγορα, αλλά κυρίως αποτελεσματικά, ανακλαστικά, κυρίως στον τομέα της αυτοψίας για την άμεση ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Οπως αναφέρουν τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, τα κλιμάκια επισκέπτονται τις πληττόμενες οικίες, εκτιμούν την κατάσταση που αφορά αποκλειστικά το ύψος του νερού και τη ζημιά σε βασικές υποδομές, όπως, π.χ., τα λεβητοστάσια, και στη συνέχεια αποδίδουν στον πληττόμενο ιδιοκτήτη έναν αριθμό πρωτοκόλλου, ο οποίος όμως δεν συνοδεύεται με την εκτίμηση εάν η βλάβη που υπέστη η κατοικία είναι μικρή, μεσαία ή μεγάλη.

Το τελευταίο το κρίνει κατά το δοκούν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, που καλείται να συμπληρώσει μόνος του το έντυπο της αρωγής. Οπως επισημαίνει ο μηχανικός Βαγγέλης Ζαφείρης, που συνδράμει στις καταγραφές των ζημιών μέσα από το μητρώο εθελοντών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου δεν υπάρχει πλαίσιο που να ακολουθεί μια προβλεπόμενη και αποτελεσματική διαδικασία στήριξης, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να χρονίζει.

Καρδίτσα

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Παλαμά με επιστολή του απευθύνεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, και ζητά την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων αναχωμάτων από την πρόσφατη θεομηνία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, οι αυτοψίες που έγιναν μετά το πέρασμα του «Daniel» στα αναχώματα των ποταμών και των παραποτάμων που διέρχονται τα όρια του δήμου κατέδειξαν σημαντικές καταστροφές σε πολλά σημεία και σε όλα τα ποτάμια, ενώ τονίζεται ότι τα εναπομείναντα αναχώματα έχουν αποδυναμωθεί και κινδυνεύουν να σπάσουν σε πιθανή νέα πλημμύρα. Ετσι, με βάση τα άνωθεν δεδομένα και τον κίνδυνο νέων έντονων καιρικών φαινομένων, ο Δήμος Παλαμά ζητά να υπάρξουν άμεσος έλεγχος και γρήγορη αποκατάσταση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και των ιδιοκτησιών τους.

Βόλος

Στην πόλη του Βόλου, ανάστατοι είναι οι κάτοικοι από την απουσία πόσιμου νερού για 15 συνεχόμενες μέρες, ενώ φαίνεται ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λυθεί το πρόβλημα. Καθημερινά, μάλιστα, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί εάν το νερό που φτάνει σε σπίτια και επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σημαντική λόγω της έλλειψης καθαρού νερού είναι και η οικονομική ζημιά που υφίστανται οι επιχειρήσεις της περιοχής, με επίκεντρο τις υδροβόρες βιομηχανίες και τον τομέα του τουρισμού.

Πάντως, σχετικά με την ποιότητα του νερού στην περιοχή του Βόλου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε αφήσει αιχμές, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που έθεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το νερό στον Βόλο δεν ήταν πόσιμο και πριν από τις πλημμύρες».

Θυμίζουμε ότι σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Βόλου εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πληγεί ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, και οι κάτοικοι περιμένουν τις αυτοψίες των αρμόδιων κλιμακίων, ενώ ζητούν από την Πολιτεία την άμεση καταγραφή και την αποτύπωση των ζημιών για να πετάξουν ό,τι χαλασμένο υπάρχει μέσα στους χώρους τους και να δοκιμάσουν εάν μπορούν να βάλουν μπροστά αυτές τις επιχειρήσεις.


Το σχέδιο για αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία

Σε δύο βασικούς άξονες κινείται το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Ο πρώτος αφορά την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές των πληγεισών περιοχών, με έργα κυρίως οδικά και σιδηροδρομικά, ενώ ο δεύτερος την υλοποίηση νέων έργων, υψηλότερης ανθεκτικότητας, ώστε να μετριάσουμε όσο είναι εφικτό μελλοντικούς κινδύνους.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023. Οπως τόνισε, με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα συμπεριληφθούν έργα υποδομών, ύψους 500.000.000-600.000.000 ευρώ.

Ανάταξη δικτύου

Εξ αυτών πάνω από 150.000.000 ευρώ θα απαιτηθούν για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές στον εξοπλισμό ισόπεδων διαβάσεων, σε τμήμα της υποδομής, στην επιδομή, στη θεμελίωση μεγάλου αριθμού γεφυρών, στον εξοπλισμό σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Σχετικά με την υλοποίηση νέων έργων υψηλότερης ανθεκτικότητας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως θα απαιτηθεί η συμβολή ειδικών και επιστημόνων, ώστε να ενσωματωθεί η κλιματική παράμετρος στην υλοποίηση έργων υποδομών. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η κατασκευή των μεγάλων έργων δεν πρόκειται να διακοπεί, επειδή προκύπτει η αναγκαιότητα υλοποίησης νέων έργων, λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία. Δεν θα πάρουμε πόρους από έργα που εκτελούνται για να κάνουμε έργα στη Θεσσαλία» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα