Συγκίνηση στην κηδεία του Βασίλη Βασιλικού

Παρόντες στο τελευταίο «αντίο» πολιτικοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς και άνθρωποι του πνεύματος όπως ο Κώστας Γαβράς, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Στέφανος Κασσελάκης

Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό φίλοι, συγγενείς και πλήθος προσωπικοτήτων που παρέστησαν στην κηδεία του στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

Ο βραβευμένος συγγραφέας, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου σε ηλικία 89 ετών, είχε εκφράσει ως τελευταία επιθυμία του, αντί στεφάνων, να υποστηριχθεί το έργο της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Maria Callas», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας. Πάνω στο φέρετρο είχαν τοποθετηθεί το χαρακτηριστικό καπέλο του, που δεν αποχωριζόταν ποτέ και αποτελούσε το σήμα κατατεθέν του, και κάποια από τα βιβλία του.

Παράδειγμα

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο με τίτλο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού. Στεκόταν διαρκώς δίπλα από το φέρετρο και έδειχνε να μην μπορεί να αποδεχθεί την απώλεια του στενού φίλου του. «Είναι μεγάλος ο καημός… Για μένα ήταν ένας αδερφός, ένας σύμβουλος για τα ελληνικά πράγματα. Ενας φίλος καθημερινός, και αυτός θα είναι ο μεγάλος καημός. Ηταν ένας άνθρωπος καλός και παράδειγμα – και θα μείνει παράδειγμα, ελπίζω, για πολλούς Ελληνες. Θα μείνει στη μνήμη μου όσο ζω» είπε ο σκηνοθέτης μετά την κηδεία.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, πολιτικοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς και άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Αννα, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Λιάνης, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Michele Ray, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Κώστας Λαλιώτης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δημήτρης Πετρόπουλος, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Νίκος Σιφουνάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης και η Λούκα Κατσέλη.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «Ο Βασίλης Βασιλικός με τον θάνατό του έγραψε το δικό του “Ζ”. Το λέω αυτό γιατί ο Βασίλης Βασιλικός με το έργο του θα ζει για πάντα ανάμεσά μας. Ενα έργο ορόσημο όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, έργο που έχει πρωταγωνιστή τον άνθρωπο. Τον σκεπτόμενο και ελεύθερο άνθρωπο».

Επίσης, παρών ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ενώ στεφάνια απέστειλαν οι ηγέτες όλων των κομμάτων. Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ένας από τους 10 πιο μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς. Ηταν παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Ευρυδίκη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα