Εξέλειψαν οι ηγέτες

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου σε ηλικία 94 ετών, ήταν αγαπητός στους Ελληνες. Η συμπεριφορά του και την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αλλά και τα υπόλοιπα χρόνια της σταδιοδρομίας του ήταν εξαιρετικά θετική για την πατρίδα μας και τον λαό μας.

Βοήθησε τη χώρα μας και να ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ και να εισέλθει σε έναν κανονικό δημοκρατικό βίο, τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Προσωπικότητες όπως ο Ντ’ Εστέν ήταν σημαντικές όχι μόνο για όσα έκαναν αλλά και για το ίδιο το εκτόπισμά τους, το πολιτικό αισθητήριο, το οραματικό στοιχείο, το οποίο είχε άμεση σχέση με τις ανθρωπιστικές ιδέες τους.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά αυτό που είχε εκείνος κατά νου σε καμία περίπτωση δεν σχετιζόταν με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Η λέξη «Ευρώπη» για τον Ντ’ Εστέν δεν σήμαινε τα ίδια πράγματα που σημαίνει για την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε και τους γραφειοκράτες υπαλλήλους τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους λαούς σαν λογιστικές καταχωρίσεις στα κιτάπια τους.

Είναι προφανές ότι δύο από τα βασικότερα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η υποταγή της στα κελεύσματα της Γερμανίας και η έλλειψη προσωπικοτήτων, που έχουν την ψυχή, τον νου και την ισχύ να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η ηγεμονία της Γερμανίας στη γηραιά ήπειρο μπορεί να επιτεύχθηκε από την πλευρά του Βερολίνου, αλλά δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ γιατί φαντάζει και είναι αταίριαστη με τους θεσμούς και τις νοοτροπίες των ευρωπαϊκών εθνών.

Από την άλλη, η λειψανδρία δεν είναι βέβαιο ότι θα σταματήσει να ταλαιπωρεί την πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Το να προκύψουν αναστήματα σαν του Ντ’ Εστέν δεν είναι και τόσο εύκολο και, ακόμα κι αν εμφανιστούν, ίσως να αποδειχθεί δύσκολο να κυριαρχήσουν…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα