Πολλά ονόματα για ένα ΠΑΣΟΚ

Η κατάσταση με το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και διέλυσε ο Κώστας Σημίτης των Ιμίων με την πολύτιμη αρωγή του Γιώργου Παπανδρέου του Μνημονίου προκαλεί θλίψη στους οπαδούς του και θυμηδία -συνδυασμένη με οργή- σ’ εκείνους που ουδέποτε το στήριξαν και δεν έχουν καμία πρόθεση να το στηρίξουν στο μέλλον.

Μέσα στα πολλά άχαρα επεισόδια του σοσιαλδημοκρατικού σίριαλ των τελευταίων ετών σήμερα θα δούμε και το εξής: Θα αποφασιστεί από τα μέλη του κόμματος, το οποίο κάθε τόσο αλλάζει όνομα, ποια θα είναι η επόμενη ονομασία του. Θα είναι Κίνημα Αλλαγής ή θα αποφασιστεί ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής; Θα επιστρέψει ο… «πράσινος ήλιος» ως κομματικό σύμβολο ή θα μπει για τα καλά στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας», όπως έλεγε για τη Δεξιά ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Η αλήθεια είναι πως, ό,τι κι αν αποφασίσουν τα κομματικά μέλη, δεν θα επηρεάσει την ουσία και το βάθος των πραγμάτων αλλά μόνο τη επιφάνεια, το «περιτύλιγμα»: αλλαγή στο όνομα και στο σύμβολο δεν σημαίνει μεταβολή στις πολιτικές θέσεις ούτε απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος.

Είτε Κίνημα Αλλαγής είτε ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η Ιστορία δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζουν τα πρόσωπα που την έγραψαν. Αυτή η παράταξη φέρει μέγα μέρος ευθύνης για την κατάντια της πατρίδας και τις κακουχίες που περνάει ο λαός και δεν πρόκειται να τις ξεφορτωθεί αν μετονομαστεί – όπως κάνουν και διάφοροι παραβατικοί τύποι, που κινούνται στην ίδια «πιάτσα» αλλάζοντας κατά καιρούς παρατσούκλι για «ξεκάρφωμα».

Επιπλέον, με τις αλλαγές στην ονομασία και στο έμβλημα, αυτό που γνωρίσαμε ως ΠΑΣΟΚ και μεταλλάχθηκε σε Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να απαλλαγεί από τα χρέη του, τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερα από 300.000.000 ευρώ.

Οι μεταβολές στην επιφάνεια, για να έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, πρέπει να έπονται ουσιαστικών αλλαγών. Το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, αν θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με την κοινωνία, θα πρέπει όχι μόνο να κάνει την αυτοκριτική του αλλά και να ενσωματώσει με υγιή τρόπο τα συμπεράσματα αυτής της αυτοκριτικής διαδικασίας στην πολιτική πρακτική του.

Δεν μπορείς να αλλάζεις όνομα και να μην έχεις αλλάξει στελέχη πρώτης γραμμής. Δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι απευθύνεσαι με διαφορετικό τρόπο στους πολίτες, όταν δοξάζεις τα λάθη σου, διαφημίζεις τις ολέθριες επιλογές σου και όταν επιτρέπεις σε ανυπόληπτους κομματικούς σουλατσαδόρους να σε πλησιάζουν επιδιώκοντας να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Κανείς δεν βρίσκεται για να πιστέψει ότι μπορεί να αλλάξει ο… Μανωλιός όταν βάλει τα ρούχα αλλιώς. Γι’ αυτό ο κ. Ανδρουλάκης, αν επιθυμεί να δείξει ότι θέλει να καινοτομήσει, δεν έχει παρά να το πράξει. Να κάνει κάτι διαφορετικό, αντί να ανακυκλώνει υλικά κατεδαφίσεως…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα