Ουσία και κιτρινισμός για την «Κιβωτό»

Υπάρχει μια μερίδα των λειτουργών της ενημέρωσης που κατορθώνει το σημαντικό να το κάνει να φαίνεται ασήμαντο, την είδηση τη μετατρέπει σε κουτσομπολιό, τις αποκαλύψεις σε κιτρινισμό και πάντοτε θυσιάζει το… δάσος της αλήθειας για το δέντρο των εντυπώσεων.

Το κυνήγι της τηλεθέασης και η εξυπηρέτηση συμφερόντων -κομματικών, προσωπικών ή επιχειρηματικών- δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την αντικειμενική ενημέρωση, που αξιολογεί τις πληροφορίες, τις επεξεργάζεται και τις παρουσιάζει υπεύθυνα στο κοινό. Αυτό το βλέπουμε να γίνεται και στην υπόθεση της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αρχών της Πολιτείας και των ΜΜΕ θα έπρεπε να είναι η συμπεριφορά των υπευθύνων της ΜΚΟ στα παιδιά και οι καταγγελίες για κακοποίηση και εκμετάλλευση των αθώων πλασμάτων που φιλοξενούνταν στις δομές της, και ακολούθως η οικονομική διάσταση της υπόθεσης. Δεν είναι αποστολή των ΜΜΕ η αναπαραγωγή ενός δυσώδους κλίματος κιτρινισμού και η αναπαραγωγή χυδαίων πτυχών των κακοποιητικών συμπεριφορών που έχουν καταγγελθεί. Από τη στιγμή που γίνεται αναφορά για σεξουαλική κακοποίηση, όλοι αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται. Ποιος, λοιπόν, είναι ο λόγος να ανοίγει διάλογος -και, μάλιστα, σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση- που παραπέμπει σε αναπαράσταση σεξουαλικών πράξεων;

Υπάρχουν αρκετοί «ενημερωτές» που μιλούν για ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημοσιογραφίας, για απαλλαγή από συμπεριφορές και νοοτροπίες οι οποίες παραπέμπουν στο παρελθόν και για σεβασμό του κοινού. Αυτοί που τα λένε όλα τούτα διαπράττουν διαρκώς τα σφάλματα και τα ατοπήματα που οι ίδιοι καταγγέλλουν – κι αυτό το βλέπουμε και στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Θα ήταν από υπεραισιόδοξη έως αφελής η προσδοκία οι αρμόδιες Αρχές, όπως είναι το ΕΣΡ, να επιβάλουν τους κανόνες δεοντολογίας – και δη στην τηλεόραση. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και τίποτε δεν δείχνει ότι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Η μοναδική απάντηση που θα πιάσει τόπο μπορεί να δοθεί από το κοινό. Οι πολίτες πρέπει να απομονώσουν τους ανεύθυνους «ενημερωτές» που επιδιώκουν να μετατρέψουν και αυτή την υπόθεση σε… λαϊκή, απογευματινή παράσταση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα