Από σήμερα οι Βρετανοί στην… ουρά για να κάνουν το εμβόλιο

Περίπου 50 νοσοκομεία θα υποδεχτούν καταρχάς υπερηλίκους, εργαζομένους σε γηροκομεία και υγειονομικό προσωπικό

Η Bρετανία είναι από σήμερα κι επισήμως η πρώτη δυτική χώρα που εμβολιάζει τους πολίτες της. Αφού έχει διασφαλίσει από την Pfizer Inc. και την BioNTech SE τις πολυπόθητες δόσεις του εμβολίου, έχει προγραμματίσει εμβολιασμούς σε περίπου 50 νοσοκομεία.

Ο εμβολιασμός δεκάδων εκατομμύριων ανθρώπων αποτελεί από μόνος του τεράστια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα. «Έχουμε αποδείξει τη δύναμη της επιστήμης, της εφευρετικότητας και της φιλοδοξίας» δήλωσε ο Ρατζέφ Βενκάγια, πρόεδρος της επιχείρησης εμβολίων της Takeda Pharmaceutical Co.

«Εφόσον μπορέσαμε να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε σίγουρα να βρούμε και λύσεις προκειμένου να επιτευχθεί χωρίς προβλήματα η διανομή των εμβολίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Φυσικά και θα υπάρξουν προβλήματα. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ πριν» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ειδικά κουτιά μεταφοράς και συντήρησης του εμβολίου Pfizer και BioNTech, που παράγονται στο Βέλγιο, έχουν αποσταλεί σε ασφαλείς τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο με φορτηγό ή αεροπλάνο. Καθένα από αυτά τα κουτιά περιέχει πέντε συσκευασίες των 975 δόσεων. Κατά την άφιξη το εμβόλιο υποβάλλεται σε διαδικασία διασφάλισης ποιότητας, που διαρκεί 12 έως 24 ώρες.

Οι πρώτοι που αναμένεται να εμβολιαστούν θα είναι τα άτομα άνω των 80 ετών, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία αλλά και οι υγειονομικοί. Καθώς θα προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού, έως και 1.000 κέντρα εμβολιασμού, που θα λειτουργούν από ομάδες γενικών γιατρών, αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο.

Ο επικεφαλής του NHS (του βρετανικού ΕΣΥ) υπογράμμισε ότι θα είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας. Παρ’ όλα ταύτα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η άμεση έναρξη των εμβολιασμών δεν θα αποτελέσει το τέλος της πανδημίας. «Θα είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα έχει εμβολιάσει τα δύο τρίτα του πληθυσμού του έως τον Ιούλιο του 2021, ενώ αναφορικά με τα προβλήματα που ίσως προκύψουν λόγω Brexit ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι καθησύχασε λέγοντας ότι εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικώς στη Βρετανία -αν προκληθεί συμφόρηση στα λιμάνια όταν τελειώσει η μεταβατική περίοδος-, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εισαγωγή φαρμάκων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα