Φοροκαπέλο 10 λεπτά στον καφέ από τη νέα χρονιά!

Η επιβάρυνση θα προέλθει από την επιβολή ειδικής εισφοράς περιβάλλοντος στα πλαστικά ποτήρια του take away

Ακριβότερος θα είναι ο καφές από την Πρωτοχρονιά, καθώς τα ποτήρια του καφέ για το take away θα πάρουν… φοροκαπέλο 10 λεπτών του ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, από την Πρωτοχρονιά επιβάλλεται ειδική εισφορά για την αναγραφή της επιβαλλόμενης εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος επί των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων πλαστικών προϊόντων, κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων.

Οι οδηγίες αφορούν τα παραστατικά πωλήσεων στα πλαστικά προϊόντα που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

Η ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 4 λεπτών συν ΦΠΑ επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και χωριστά για το καπάκι και ευρύτερα, σε συνάρτηση με το πλήθος των πλαστικών τεμαχίων που συνθέτουν τη συσκευασία τροφίμων και ποτών.

Έτσι, αν κάποιος αγοράζει καφέ θα επιβαρυνθεί με 4 λεπτά για το ποτήρι κι άλλα 4 λεπτά για το καπάκι του ποτηριού. Αν σε αυτά προστεθεί και ο ΦΠΑ 13%, τότε η συνολική επιβάρυνση φτάνει στα 9 λεπτά, ενώ για λόγους στρογγυλοποίησης πολλά καταστήματα θα βάλουν «καπέλο» στην τιμή του καφέ κατά 10 λεπτά. Σημειώνεται πως πρόσφατα υπήρξε σημαντική αύξηση στον καφέ, λόγω του ισχυρού κύματος ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα, που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε τα 20 ή και τα 30 λεπτά του ευρώ. Για έναν καταναλωτή που παίρνει, για παράδειγμα, σε καθημερινή βάση ένα ποτήρι καφέ στη δουλειά του, το επιπλέον κόστος ανέρχεται στα 2,2 ευρώ τον μήνα (22 εργάσιμες ημέρες) μόνο και μόνο επειδή επιβάλλεται ειδική εισφορά για το ποτήρι και το καπάκι του.

Έτσι, για να αποφύγει κάποιος τον νέο φόρο, η μόνη λύση θα είναι να κουβαλάει ποτήρι από το… σπίτι του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό στο delivery, αφού θεωρείται αδύνατον η παράδοση να πραγματοποιείται με άλλο ποτήρι πέραν εκείνου του καταστήματος με το «καπέλο» των 10 λεπτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα