Αυξήσεις επιτοκίων! Τέλος στο φθηνό χρήμα παγκοσμίως

Σε μια νέα φάση μπαίνει η παγκόσμια οικονομία, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Την ακολούθησαν μέσα σε λίγες ώρες έξι κεντρικές τράπεζες -από την Ινδονησία έως τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Βρετανία-, με αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους, προαναγγέλλοντας οδηγίες για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον. Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, με το βασικό της επιτόκιο να ανεβαίνει στο 2,25% από 1,75%, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως πλέον την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει ήδη προαναγγείλει τρεις με τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα. Μπορεί η επικεφαλής της ΕΚΤ να μην έχει προσδιορίσει το ποσοστό, διεθνείς αναλυτές, πάντως, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3% έως τον Ιούνιο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν στην αρχή του μήνα. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε πολύ πιο ακριβό το χρήμα στην Ευρώπη, κάτι που θα επιβαρύνει σημαντικά και τους δανειολήπτες. Οι περισσότεροι Ελληνες δανειολήπτες αναμένεται να δουν νέα αύξηση των επιτοκίων στα δάνειά τους, που θα μεταφραστεί σε «φουσκωμένες» μηνιαίες δόσεις προς τις τράπεζες για το στεγαστικό, το επιχειρηματικό ή το καταναλωτικό τους δάνειο.

Μάλιστα, οι δανειολήπτες κυμαινόμενου επιτοκίου θα λαμβάνουν ακόμα πιο μεγάλους μηνιαίους λογαριασμούς, ενώ ένας νέος δανειολήπτης (στεγαστικού, επιχειρηματικού δανείου) θα κληθεί να καταβάλει ακόμα υψηλότερες μηνιαίες δόσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα