Νέα βόμβα κατά της ληστρικής ρήτρας!

Δικαστήριο της Πάτρας δικαίωσε 10 καταναλωτές που είχαν κάνει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ

Πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής και των μεθοδεύσεων της συμπαιγνίας κυβέρνησης – παρόχων ενέργειας, που υφάρπαξε δισεκατομμύρια ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας δικαίωσε οικιακούς καταναλωτές που είχαν προχωρήσει σε μαζική αγωγή κατά της ΔΕΗ και της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος και έκανε δεκτό το αίτημα να μη διακοπεί η παροχή ρεύματος για όσο διάστημα δεν αποπληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι 10 πολίτες που αιτήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ληστρικής ρήτρας θα διεκδικήσουν τώρα, σε επίπεδο τακτικής Δικαιοσύνης, την κατάργηση των χρεώσεων που αφορούσαν τη ρήτρα και την επιστροφή των χρημάτων που είχαν καταβάλει.

Την υπόθεση χειρίστηκε ο Πατρινός δικηγόρος Βασίλης Μάρκου, ο οποίος σχολίασε:
«Δεκτή έγινε για 10 Πατρινούς πολίτες συλλογική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ για τη χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών έκανε δεκτό το αίτημα οικιακών καταναλωτών να μη διακοπεί η παροχή ρεύματος για όσο διάστημα δεν αποπληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η αίτηση έγινε δεκτή έπειτα από απόρριψη αιτήματος για προσωρινή διαταγή, η οποία είχε συζητηθεί τον Ιούλιο. Πλέον, οι συγκεκριμένοι αιτούντες θα διεκδικήσουν σε επίπεδο τακτικής Δικαιοσύνης την κατάργηση των χρεώσεων που αφορούσαν τη ρήτρα και την επιστροφή όσων ποσών έχουν ήδη καταβάλει, με την προστασία που τους παρέχει η δικαστική απόφαση μέχρι τότε.

Η περιβόητη χρέωση, που γονάτισε τόσα νοικοκυριά, επιβλήθηκε από τη ΔΕΗ μονομερώς τον Αύγουστο του 2019, χωρίς προηγούμενη συμφωνία στα συμβόλαια των καταναλωτών, καθώς όλα τα συμβόλαια με τη ΔΕΗ ήταν μέχρι τότε σταθερά. Ηταν μια εξέλιξη σχετιζόμενη άμεσα με την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την καρτελοποίηση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Ετσι, νιώθοντας η επιχείρηση ότι δεν κινδυνεύει από τον ανταγωνισμό των άλλων εταιριών, θεώρησε ότι μπορεί να επεμβαίνει στους λογαριασμούς των καταναλωτών κατά το δοκούν. Όμως, η Δικαιοσύνη έκανε ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση του ελέγχου των βασικών αρχών του νομικού μας πολιτισμού και της τήρησης των συμφωνημένων, αρχή που ανατρέχει πίσω στο Λατινικό Δίκαιο.

Πλέον, είναι σημαντικό να περιμένουμε την εξέλιξη της ομαδικής αγωγής που έχει καταθέσει εδώ και καιρό το ΙΝΚΑ και σε κάθε περίπτωση έχω την αίσθηση ότι ο αγώνας επιστροφής των αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες είναι ζωντανός και, ενδεχομένως, γνωρίσουμε στο μέλλον μαζικές αιτήσεις επιστροφής αυτών των ποσών, τουλάχιστον από τη ΔΕΗ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει πλεόνασμα κέρδους εκατομμυρίων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα