ΑΑΔΕ: «Πολιορκία» σε 80.000 οφειλέτες

Οσοι δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς

Στενό «μαρκάρισμα» σε περίπου 80.000 οφειλέτες αναμένεται να ξεκινήσει η Εφορία, με οχλήσεις διαρκείας μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και αποστολής e-mails. Πρόκειται για «οφειλέτες» με «κόκκινα» χρέη προς την Εφορία, για τα οποία δεν έγινε καμιά προσπάθεια διευθέτησης, ούτε ένταξης σε κάποια από τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών -η οποία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, σύμφωνα με το φετινό επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ- οι εν λόγω οφειλέτες θα ενημερωθούν αρμοδίως για τα χρέη τους, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά.

Στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν ή αγνοήσουν τις ρυθμίσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς. Το 2022 επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 818.622 περιπτώσεις, ενώ προηγουμένως οι φορολογικές Αρχές επικοινώνησαν με 824.582 φορολογουμένους που εμφάνισαν ληξιπρόθεσμη οφειλή για πρώτη φορά.

Κίνδυνος

Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ ξεκινά και ένα μπαράζ όχλησης των οφειλετών που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν σε αυτή, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν το έχουν πράξει, υπενθυμίζοντάς τους πως κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε περίπτωση που αδιαφορήσουν για τις ενημερώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ προχωράει στην παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως: η χορήγηση ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα, η ανάπτυξη εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ έπειτα από έλεγχο), η ενημέρωση ανά τρίμηνο των κληρονόμων αποβιωσάντων ως προς τις υποχρεώσεις τους, η επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου δωρεάς/γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις, η επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη κ.ά.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη διενέργεια 179.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και την αποστολή 25.000 εκκαθαριστικών με έξτρα φόρους. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», που από τον επόμενο μήνα θα δίνει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet, να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επιτόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα