Ώρα αποκάλυψης για τα πράσινα τιμολόγια

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε 13,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα, προχωρώντας σε μείωση 20%! Σήμερα γνωστοποιούν τιμές και οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας

Το αργότερο έως σήμερα οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος έχουν το περιθώριο να ανακοινώσουν τις χρεώσεις στα λεγόμενα «πράσινα τιμολόγια», κάτι που σηματοδοτεί το πέρασμα στον νέο τρόπο εφαρμογής της τιμολογιακής τους πολιτικής. Ηδη η ΔΕΗ προχώρησε σε σημαντική μείωση 20%, ανακοινώνοντας 13,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο υποχώρησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στο επίπεδο των 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα, το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (κατέχει περίπου το 62% της αγοράς) είναι στα 13,635 λεπτά/KWh για κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες και στα 14,595 λεπτά για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 11,155 λεπτά. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%.

Η Φυσικό Αέριο ανακοίνωσε τιμή στο πράσινο τιμολόγιο 14,2 λεπτά/κιλοβατώρα, η Volton 14,41 λεπτά, με αρχική έκπτωση 20%, 20% έκπτωση συνέπειας και πάγιο 4,9 ευρώ, η Elpedison 17,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο πράσινο τιμολόγιο μεταφέρθηκαν αυτόματα όλοι οι καταναλωτές, εκτός από εκείνους που δήλωσαν ότι προτιμούν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα προϊόντα.

Ποια είναι τα νέα τιμολόγια με τις συγκεκριμένες χρωματικές σημάνσεις διαφάνειας;

α) Το μπλε τιμολόγιο, με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και παγίου και σύμβαση ορισμένου χρόνου (ένα έως δύο έτη). Δεν υπάρχει ρίσκο, παρ’ όλα αυτά τόσο η τιμή της κιλοβατώρας όσο και το πάγιο συνήθως δύναται να είναι υψηλά.

β) Το πράσινο τιμολόγιο είναι ειδικό, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας η οποία προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, όπου κατατάσσονται αυτόματα όσοι δεν επιλέξουν κάποιο συγκεκριμένο τιμολόγιο. Το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του θα είναι απλή και ομοιόμορφη, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές.

Συγκεκριμένα:

• Η τελική τιμή της κιλοβατώρας ανακοινώνεται κάθε πρώτη τού μήνα.

• Οι τιμές θα αναρτώνται σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.

• Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμείνει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες.

• Οι συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης θα παραμείνουν σταθεροί κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες.

• Το πάγιο είναι έως και πέντε ευρώ.

• Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι την 1η κάθε μήνα να ανακοινώνουν στην ιστοσελίδα τους μια τιμή που θα ακολουθεί την τροποποίηση (ενσωματώνοντας τυχόν εκπτώσεις, τα περιθώρια κέρδους τους κ.λπ.), η οποία θα είναι συγκρίσιμη για όλους.

• Οι τιμές των προμηθευτών θα αναρτώνται σε ευδιάκριτο σημείο και στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να μπορεί κανείς να τις συγκρίνει εύκολα και άμεσα και να επιλέγει την πιο συμφέρουσα.

γ) Το κίτρινο τιμολόγιο, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας η οποία μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς. Εχει ρήτρα αναπροσαρμογής και η τιμή ανακοινώνεται στο τέλος του μήνα.

δ) Το πορτοκαλί τιμολόγιο, με δυναμική τιμολόγηση ανά ώρα. Πρέπει οι καταναλωτές να διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή και η τιμή θα διαμορφώνεται με βάση την κατανάλωση, ακόμη και κάθε ώρα. Συγκεκριμένα, παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους καταναλωτές, διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και στηρίζουν την απόκριση ζήτησης.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα