Ο Γουόλτ Ντίσνει πάει Μέγαρο

Ο έρωτας του φτωχού Αλαντίν για την πριγκίπισσα Τζασμίν, το πάθος του Κουασιμόδου για την όμορφη Τσιγγάνα Εσμεράλδα, οι περιπέτειες του Πίτερ Παν και της παρέας του, αλλά και πολλές ακόμη παραμυθένιες ιστορίες από τις ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ θα ζωντανέψουν από σήμερα στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών χάρη στην ενδιαφέρουσα σειρά συναυλιών που περιλαμβάνει εμβληματικά τραγούδια από τα κινούμενα σχέδια που άφησαν εποχή. Τίτλος αυτής «Χριστούγεννα με τη μαγική μουσική των ταινιών του Ντίσνεϊ», στην οποία παρουσιάζονται αν όχι όλα σίγουρα τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια που γράφτηκαν για σπουδαίες παραγωγές, μεταξύ των οποίων ο «Ταρζάν» αλλά και η «Μαίρη Πόπινς».

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου (19, 22 και 28/12) και του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά (21 και 29 Δεκεμβρίου), θα μας μεταφέρει στον παραμυθένιο κόσμο του Ντίσνεϊ όπου όλα μπορούν να συμβούν.

«Ο κινηματογραφικός κόσμος του Ντίσνεϊ είναι γεμάτος χρώματα και μουσική» επισημαίνει στο κείμενό του για το πρόγραμμα της συναυλίας ο μουσικοκριτικός Γιώργος Β. Μονεμβασίτης. «Σε κάθε έργο που φέρει την υπογραφή του πρωτοπόρου αυτού κινηματογραφιστή, τα χρώματα και η μουσική συνδυάζονται ιδανικά, με αποκορύφωμα, βεβαίως, την αξεπέραστη “Φαντασία” του 1940, στην οποία με ανεπανάληπτο τρόπο οπτικοποίησε γνωστά έργα της κλασικής μουσικής ή αποσπάσματα αυτών» συνεχίζει.

Σχεδόν μισός αιώνας κινουμένων σχεδίων παρουσιάζεται μέσα από τις συναυλίες που θα διαρκέσουν έως τις 29 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα ξεκινάει με ένα εξαιρετικό ποτ πουρί, το οποίο περιλαμβάνει τις πιο αντιπροσωπευτικές μελωδίες που ακούστηκαν στις πρώτες παραγωγές κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ, όπως το περίφημο «Zip-A-Dee-Doo-Dah» από την ταινία «Το τραγούδι του Νότου». Αμέσως μετά η Συμφωνική θα ερμηνεύσει τέσσερις ορχηστρικές σουίτες από τις ταινίες «Ταρζάν» (1999), «Η μικρή γοργόνα» (1989), «Ηρακλής» (1997) και «Η πεντάμορφη και το τέρας» (1991). Στην πρώτη μάλιστα τη μουσική έχει γράψει ο διάσημος σταρ Φιλ Κόλινς, ενώ τα άλλα τρία φιλμ φέρουν την υπογραφή του βραβευμένου με Οσκαρ Αλαν Μένκεν.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι στο πρώτο μέρος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και συνθέσεις για τη «Μαίρη Πόππινς» (1964) των αδελφών Σέρμαν με μελωδίες γνώριμες και τραγούδια που ερμήνευσαν ιδανικά οι πρωταγωνιστές του φιλμ Τζούλι Αντριους και Ντικ Βαν Ντάικ.

Στο δεύτερο μέρος η περιήγηση στον μαγικό κόσμο του μεγαλύτερου… παραμυθά της σύγχρονης ιστορίας θα συνεχιστεί με την παρουσίαση πέντε συνθέσεων από ισάριθμες ταινίες από το 1990 έως και το 1998. Ετσι, αρχικά θα ακουστεί η εξαιρετική μουσική του Μπρους Μπράουτον για το φιλμ κινουμένων σχεδίων «Μπερνάρ και Μπιάνκα: Περιπέτειες στην άκρη της γης» του 1990, ενώ θα ακολουθήσουν τέσσερις ορχηστρικές σουίτες, δύο από τις οποίες υπογράφει ο ευρηματικός Αλαν Μένκεν. Η μία εξ αυτών είναι ο «Αλαντίν» και η ιστορία του φτωχού νέου που συναντά τον έρωτα στον πρόσωπο της πριγκίπισσας Τζασμίν, όπως αποτυπώθηκε στην ταινία του 1992. Αμέσως μετά θα ακουστούν οι εξαίσιες μελωδίες των τραγουδιών που «έντυσαν» το αγαπημένο φιλμ «Η Παναγία των Παρισίων» (1996). Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τις μεθυστικές μουσικές της Απω Ανατολής στη «Μουλάν», ενώ ο επίλογος ανήκει δικαιωματικά στον άρχοντα του ζωικού βασιλείου, τον «Βασιλιά των λιονταριών» (1994), για τη σύνθεση του οποίου συνεργάστηκαν ο διάσημος Βρετανός σταρ Σερ Ελτον Τζον και ο επιτυχημένος Γερμανός συνθέτης και μουσικός παραγωγός Χανς Τσίμερ, γράφοντας κομμάτια με έντονα αφρικανικά στοιχεία.

Info: Οι παραστάσεις «Disney in concert» θα διαρκέσουν έως τις 29 Δεκεμβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (παιδικό).

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα