Αρ. Πάγος: Το χαράτσι μπαίνει και πάλι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Με την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου τάχθηκε τελικά ο Αρειος Πάγος και ανέστειλε, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, την εφαρμογή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ως παράνομη και αντισυνταγματική. Ωστόσο, ευθυγραμμιζόμενος με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν ανέστειλε την απόφαση του Πρωτοδικείου όσον αφορά το σκέλος που απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα στους πολίτες που δεν καταβάλλουν το επονομαζόμενο χαράτσι. Συνεπώς, διατηρείται η διάταξη της πρωτόδικης απόφασης, σύμφωνα με την οποία, εάν η ΔΕΗ προβεί σε διακοπή του ρεύματος, τότε υποχρεούται ως ποινική ρήτρα να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε η ΔΕΗ είχαν ζητήσει με τις αιτήσεις τους την αναστολή του σκέλους αυτού.

Η χθεσινή απόφαση που έλαβε το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου ισχύει έως τις 22 Μαρτίου 2013, ημέρα συζήτησης στο Ανώτατο Δικαστήριο της αίτησης αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της επίμαχης απόφασης. Παρότι από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημα του Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για την έκδοση προσωρινής διαταγής, τελικά χθες κέρδισε την πολύτιμη απόφαση αναστολής. Σύμφωνα με το σκεπτικό του συμβουλίου (με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Παναγιώτη Ρουμπή και μέλη τους επίσης αρεοπαγίτες Γεώργιο Σακκά και Δήμητρα Υφαντή), όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 227/2012 απόφασή του, κρίθηκε ότι από από την εφαρμογή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου «θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το Ελληνικό Δημόσιο ως αληθινό δικαιούχο και τη ΔΕΗ ΑΕ ως μη δικαιούχο διάδικο, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι ευχερής, αφού με τη μη άμεση απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. / ΕΚΤ / ΔΝΤ τόσο για το 2012 όσο και για το 2013».

«Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανώτατου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος που επιβάλλουν να μη διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξάλλου, είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα