Κόκκινα δάνεια: Άρχισε το ξεπούλημα

Η Eurobank πούλησε «κόκκινα» δάνεια 1,5 δισ. € στους «γύπες» με έκπτωση 97%. Γιατί δεν κάνουν τέτοιες προσφορές στους κατεστραμμένους δανειολήπτες; Η μεγάλη μπίζνα των τραπεζών με τα ξένα funds γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια άρχισε. Τα πρώτα «κόκκινα» δάνεια πωλήθηκαν από τη Eurobank στο σουηδικό fund Intrum Justitia σε εξευτελιστικές τιμές, πιο εξευτελιστικές ακόμα κι από αυτές που ανέμενε η αγορά. 

Συγκεκριμένα, για καταναλωτικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις η τράπεζα θα εισπράξει μόλις 45.000.000 ευρώ, παρέχοντας στον αγοραστή μια έκπτωση 97%! Οπως ανακοίνωσε η Eurobank, η συναλλαγή έκλεισε με την Intrum Justitia, την κορυφαία εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, με τίμημα που ανέρχεται περίπου σε 3% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Η πώληση αυτή είχε χαρακτηριστεί προπομπός για τη συνέχεια, κάτι που σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες αναμένεται να «σκοτώσουν» «κόκκινα» δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τα funds, φυσικά, δεν αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια από… φιλευσπλαχνία, αλλά φιλοδοξούν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, εκμεταλλευόμενα τον συναγερμό που έχει σημάνει στις ελληνικές τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες επισπεύδουν τις διαδικασίες για να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στα stress tests και στις πιέσεις που ασκούν διεθνείς φορείς.

Οταν ένα δάνειο περάσει στο ξένο fund, εκπρόσωποί του (πιθανότατα κάποια δικηγορικά γραφεία) θα ξεκινήσουν επαφή με τους δανειολήπτες, με τους οποίους θα διαπραγματευτούν την αποπληρωμή του δανείου με το αζημίωτο. Εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τον δανειολήπτη να δώσει 20-30 ευρώ για κάθε 100 ευρώ, τη στιγμή που το fund αγόρασε το δάνειο από την τράπεζα αντί μόλις 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ!

Κερδισμένη

Από το συγκεκριμένο deal κερδισμένη βγαίνει και η Eurobank, καθώς θα περιοριστούν οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις του ισολογισμού. Παράλληλα, τη διαχείριση του πωλούμενου χαρτοφυλακίου θα αναλάβει η εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων Financial Planning Services (FPS), 100% θυγατρική της Eurobank. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να κλείσει ο κύκλος είσπραξης αυτών των δανείων (χρειάζονται μερικά χρόνια) η τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει προμήθειες διαχείρισης από την Intrum Justitia.

Η μεταβίβαση είναι ουδέτερη για την τράπεζα, τόσο σε όρους χρηµατοοικονοµικού αποτελέσµατος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά κεφάλαιά της. Επισημαίνεται ότι από το 1,5 δισ. ευρώ της συνολικής απαίτησης στον ισολογισµό της εμφανίζονται περίπου 620.000.000 ευρώ. Η πώληση των καταναλωτικών δανείων από τη Eurobank εκτιμάται ότι θα βάλει τις βάσεις για να δημιουργηθεί δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τη σκυτάλη θα πάρουν σταδιακά και οι υπόλοιπες τράπεζες, βγάζοντας στο σφυρί δάνεια με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. 

Ηδη η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν υλοποιήσει σημαντικό μέρος της προεργασίας και περίμεναν την κατάληξη του διαγωνισμού της Eurobank για να λάβουν τις αποφάσεις τους αν θα προχωρήσουν στην πώληση καταγγελμένων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Διόρθωση στο λάθος

Πριν από λίγες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, ο ένας από το βήμα της Βουλής και ο έτερος από τηλεοράσεως, προσπαθούσαν να επιχειρηματολογήσουν γιατί «δεν γίνεται» να προσφέρουν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στους οφειλέτες προτού τα πουλήσουν στα funds. Χθες απεδείχθη περίτρανα ότι οι δύο υπουργοί απλώς αερολογούσαν και παραπλανούσαν.

Η πώληση του πρώτου μεγάλου πακέτου τέτοιων δανείων από τη Eurobank μόλις στο 3% της αξίας τους αποκάλυψε ότι υπάρχουν «γκρίζες» σκοπιμότητες τεράστιων οικονομικών -και όχι μόνο- συμφερόντων πίσω από αυτή τη διάκριση.

Ουδεμία δικαιολογία πείθει, επί της ουσίας, γιατί ο απλός δανειολήπτης δεν μπορεί να έχει το ανάλογο δικαίωμα. Οταν για κάθε ευρώ το αντίτιμο είναι τρία λεπτά και μια κοινωνία -που βρίσκεται προ πολλού στο «κόκκινο»-, αντί να διευκολύνεται, καθίσταται έρμαιο των «αρπακτικών», τότε όλα είναι πιθανό να συμβούν. Εστω και την τελευταία στιγμή, οι ιθύνοντες ας αφουγκραστούν τη «βοή» και ας σπεύσουν να διορθώσουν το λάθος…

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα