Περισσότερη ανακύκλωση, χαμηλότερα δημοτικά τέλη

Τι προβλέπει Κοινή Υπουργική ΑπόφασηΧαμηλότερα δημοτικά τέλη θα καταβάλλουν οι πολίτες που διαμένουν σε δήμους οι οποίοι καταγράφουν καλές επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης. 

Αυτό προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, που υπογράφηκε και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.
Κοινώς, όσο περισσότερο ανακυκλώνουν οι πολίτες τόσο θα μειώνονται τα δημοτικά τους τέλη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η ταφή πλέον θα είναι η πιο ακριβή μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων και θα εμπεριέχει το περιβαλλοντικό κόστος, σε αντίθεση με την ενιαία τιμολόγηση για όλα τα είδη διαχείρισης αποβλήτων, που είχαμε μέχρι σήμερα.

Τρία κριτήρια

Η αξιολόγηση των δήμων για την τιμολόγηση των απορριμμάτων θα βασίζεται σε τρία κριτήρια. Το πρώτο είναι η ανακύκλωση και η επιβεβαιωμένη αξιοποίηση υλικών συσκευασίας.

Το δεύτερο είναι το ποσοστό χωριστής συλλογής και αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα, τρόφιμα, κλαδέματα κ.λπ.) και το τρίτο ο συντελεστής εκτροπής από την ταφή, που θα καταλήγει σε φθηνότερο τιμολόγιο με βάση τον συνολικό συντελεστή ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή που επιτυγχάνει.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε στην εκδήλωση με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων», στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος θα έχει χρηματοδοτήσεις μόνο για όσους εφαρμόζουν τη διαλογή στην πηγή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα