Αδίστακτοι τζιχαντιστές αλωνίζουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα!

Με προπύργιο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρατολογούν και προωθούν μηνύματα θανάτου

Ρεπορτάζ Μάνος Μεϊμαράκης

Μαύρες σημαίες του ΙSIS, βίντεο με ύμνους στην ένοπλη Τζιχάντ, εικόνες νεκρών «μαρτύρων» τζιχαντιστών και ορισμένες από τις πιο ακραίες εκδοχές του σαλαφισμού κυριαρχούν στα προφίλ εκατοντάδων νεαρών αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Ο αποκεφαλισμός του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν 18χρονο Τσετσένο τζιχαντιστή τον Οκτώβριο του 2020 άφησε άφωνη ολόκληρη την Ευρώπη όχι μόνο για το ειδεχθές αυτό έγκλημα, αλλά και για το κύμα συγχαρητηρίων για τον δράστη από Αραβες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Μηνύματα μίσους προς τη Γαλλία μέχρι κατάρες για τον Γάλλο πρόεδρο ανέβηκαν και από την Ελλάδα σε χιλιάδες προφίλ Αράβων στο facebook.

Οι «υπερευαίσθητοι» σε ζητήματα πολιτικής ορθότητας και ορθής χρήσης της πλατφόρμας αλγόριθμοι του facebook δεν φαίνεται ότι «συγκινούνται» για το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός χρηστών του παγκοσμίως εξυμνεί ανοιχτά και δημόσια την ισλαμιστική τρομοκρατία και αναπαράγει καταιγιστικά καθημερινά την προπαγάνδα του ISIS και της Αλ Κάιντα.

Ήδη σε αρκετά σημεία του πλανήτη καταμαρτυρούν στο facebook ότι με τη στάση του ενθαρρύνει την προπαγάνδα του ισλαμικού Χαλιφάτου. Η «νωχελικότητα» των αλγορίθμων και των moderators του facebook έχει οδηγήσει πολλά κράτη να ενσωματώσουν στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους από ποινές φυλάκισης μέχρι απελάσεις σε όποιον αναρτήσει έστω και μια φορά οτιδήποτε σχετίζεται με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Είναι αληθές, επίσης, ότι οι διαχειριστές των κοινωνικών δικτύων δεν συνεργάζονται πάντα με τις Αρχές.

Οι βομβαρδισμοί των μέσων ενημέρωσης του ISIS από τα οποία προσηλύτιζε τον αραβικό κόσμο, σκορπούσε τον τρόμο στον πλανήτη και εξαπέλυε τις επικοινωνιακές επιθέσεις στη Δύση οδήγησαν το ισλαμικό Χαλιφάτο να εισβάλει στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Δύση σύντομα διαπίστωσε ότι σε αυτά η κατάσταση δεν ελέγχεται. Στην αντεπίθεση το ισλαμικό Χαλιφάτο επιστράτευσε από προγραμματιστές ρομποτικής μέχρι χάκερ, ικανούς μέσα σε μερικές ημέρες να στήσουν από ολόκληρα δίκτυα μέχρι να σηκώσουν drones οπλισμένα με αυτοσχέδιες βόμβες και ρουκέτες.

Κατέκτησαν κυριολεκτικά το facebook όχι τυχαία αλλά ως το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως. Σημαίες του ISIS, μηνύματα μίσους και κομμένα κεφάλια κρέμονται σε εκατομμύρια προφίλ του facebook, και συνέχισαν να εισβάλλουν και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Ψηφιακή τρομοκρατία από φανατικούς αλλοδαπούς του ISIS

Πριν δούμε ορισμένα μόνο, αλλά πολύ χαρακτηριστικά φαινόμενα στην Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση με την οποία διαχέονται τα μηνύματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας στα κοινωνικά δίκτυα είναι φαινόμενο το οποίο συναντά κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η εικόνα είναι εξίσου φρικτή και ακόμα πιο σοκαριστική.

«Βρήκαμε την αγάπη μόνο στους μουτζαχεντίν» αναφέρει σε ανάρτησή του μεταξύ εκατοντάδων άλλων νεαρός αλλοδαπός διαμένων στο Ηράκλειο Κρήτης, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια εικόνα στην οποία φαίνονται ένα πολεμικό τυφέκιο Καλάσνικοφ, τέσσερις γεμιστήρες και αριθμός σφαιρών. Σε περίοπτη θέση της προσωπικής του σελίδας στο facebook βρίσκεται ακόμα μια εικόνα, στην οποία νεαρός άνδρας φορά ένα μακάβριο κόσμημα, ένα δαχτυλίδι του ISIS.

Σε ανάρτηση εικόνας επίσης νεαρού αλλοδαπού από τη Συρία, τζιχαντιστές έχουν καταλάβει το Κολοσσαίο της Ρώμης, ένας από αυτούς υψώνει στην κορυφή του κτιρίου τη σημαία του ισλαμικού Χαλιφάτου και ακόμα ένας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στην εικόνα, σε ρόλο φρουρού, μπροστά από το Κολοσσαίο, κρατώντας ένα Καλάσνικοφ.

Στην ανάρτηση με αραβικά γράμματα, ο νεαρός αλλοδαπός αναφέρει: «Αυτοί το βλέπουν πολύ μακρινό, εμείς το βλέπουμε σύντομα».

Το ίδιο άτομο σε επόμενη ανάρτηση αναπαράγει ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων, στο οποίο δολοφονείται ένας άνθρωπος με τη χρήση μαχαιριού και πυροβόλου όπλου.

Μεταξύ άλλων αναρτήσεων με ριζοσπαστικό περιεχόμενο, έτερος νεαρός αλλοδαπός ο οποίος ζει στην Αθήνα, σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναρτήσεις του, μοιράζεται μια εικόνα ενός εν κινήσει επιχειρησιακού ημιφορτηγού οχήματος έμφορτου με ενόπλους. Εμπροσθεν του οχήματος έχει κατασκευαστεί αυτοσχέδια αλεξίσφαιρη θωράκιση από μεταλλικά φύλλα, ενώ φέρει τη μαύρη σημαία της Αλ Κάιντα.

Η εικόνα μια ομάδας τζιχαντιστών υπό τη σημαία του ισλαμικού Χαλιφάτου με κουκούλες και Καλάσνικοφ, καθώς και η εικόνα του πρώην αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι βρίσκονταν σε περίοπτη θέση στην προσωπική σελίδα ενός ακόμα νεαρού αλλοδαπού από τη Συρία, ο οποίος δηλώνει τόπο διαμονής στον Πειραιά. Σχετικά πρόσφατα, σε περίοδο κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση κατά των τζιχαντιστών της Ιντλίμπ, από την Αθήνα σε δημόσια ανάρτησή του ένας ακόμα Σύρος, ηλικίας περίπου 34 ετών, ανήρτησε το εξής κείμενο: «Ας προσευχηθούμε για τους μουτζαχεντίν και τους “επαναστάτες” στη Συρία. Ας τους προστατεύει ο Αλλάχ». Τα ψηφιακά του ίχνη χάθηκαν ξαφνικά, όταν σε ανάρτησή του ένα ανώνυμο αραβικό προφίλ κατήγγειλε τον 34χρονο ως «τρομοκράτη» και συγκεκριμένα ως «εκτελεστικό διευθυντή της Αλ Νούσρα στο Καν Σεϊκούν» της Συρίας, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες του.

Μία ακόμα ανατριχιαστική «ομολογία πίστεως» στην ένοπλη τζιχάντ βρέθηκε σε προσωπική σελίδα ενός ακόμα νεαρού από τη Συρία. Πάνω από την εικόνα νεαρών με κουκούλες και στρατιωτικές παραλλαγές έγραφε: «Η τζιχάντ στον δρόμο του Αλλάχ επιβάλλεται. Ελάτε. Να έχετε εμπιστοσύνη και να φέρετε μαζί σας χρήματα».

Εικόνα με το ιδεόγραμμα του ISIS λαξευμένο σε πέτρα συναντάμε και στο προφίλ νεαρού με καταγωγή από το Ντεΐρ Ερ Ζορ της Συρίας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δήλωνε τόπο διαμονής τη Χίο.

Κορυφαίο εύρημα αποτελεί αγγελία στρατολόγησης από έναν 30χρονο φιλότουρκο Σύριο, ο οποίος μέχρι πρόσφατα και πριν μετακινηθεί για μικρό χρονικό διάστημα στην Αθήνα ζούσε ως… «πρόσφυγας» στη Λέρο. Σε ανάρτησή του καλούσε ομοϊδεάτες του να έρθουν σε επαφή με αρχηγούς της ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία και να ενταχθούν στα στρατιωτικά σώματα των τζιχαντιστών που οργάνωναν οι Τούρκοι για να ταξιδέψουν στη συνέχεια και να πολεμήσουν στη Λιβύη. Μάλιστα, τόνιζε την ανάγκη στρατολόγησης λέγοντας: «Χάσαμε το 95% της Συρίας, μη χάσουμε και τη Λιβύη». Στην ανάρτησή του σημείωνε ότι ο μισθός για κάθε «άγριο μαχητή» θα ήταν 1.500 ευρώ.

Αρκετά νεαρός επίσης αλλοδαπός πρόσφατα ανήρτησε ως κεντρική εικόνα στο προφίλ του τη σημαία του παγκόσμιου Χαλιφάτου. Σύμφωνα με την εικόνα, ολόκληρος ο πλανήτης έχει κατακτηθεί από τον ISIS με τη δύναμη των όπλων των τζιχαντιστών.

Σε επόμενη ανάρτησή του με την εικόνα δύο αγκαλιασμένων μουτζαχεντίν γράφει: «Με ρωτούν γιατί αγαπώ τους μουτζαχεντίν. Πώς μπορώ να μην αγαπώ αυτούς που αγαπά ο Αλλάχ;» Την επιδίωξη του ισλαμικού Χαλιφάτου να επικρατήσει στους αιθέρες βλέπουμε σε ανάρτηση εικόνας άλλου νεαρού Σύρου με ένα σμήνος πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία φέρουν στα φτερά τους τα ιδεογράμματα του ISIS. Σε σχεδόν όλες τις αναρτήσεις του υμνεί τον ISIS με αναφορές από το Κοράνι, εικόνες και σύντομα βίντεο με ύμνους για το ισλαμικό Χαλιφάτο. Αλλα, μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα αναπολώντας στιγμές όπου είχαν βρεθεί στα μέτωπα των συγκρούσεων, κοινοποιούν εικόνες από βασανισμούς στρατιωτών του στρατού της Συρίας ή «προδοτών» που εγκατέλειψαν την τζιχάντ, εικόνες «μαρτύρων» τζιχαντιστών οι οποίοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς και μάχες στη Συρία, εικόνες με συντρόφους τους τζιχαντιστές με τα διακριτικά των οργανώσεών τους κ.ά.

Μια ολόκληρη γενιά μισεί τον δυτικό τρόπο ζωής

Πολύ μεγάλος αριθμός νεαρών αλλοδαπών στην Ελλάδα παραμένει άκρως ριζοσπαστικοποιημένος και αυτά ήταν μερικά μόνο παραδείγματα μεταξύ εκατοντάδων σελίδων στο facebook.

Καθημερινά από τα πεδία των μαχών στη Συρία ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα χιλιάδες εικόνες και βίντεο. Σε πολύ μεγάλο όγκο αυτού του υλικού που ανεβαίνει για προπαγανδιστικούς λόγους οι πρωταγωνιστές είναι στην πλειονότητά τους νεαροί, οπαδοί ή και μέλη ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Ο δεκαετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δημιούργησε μια ολόκληρη γενιά της οποίας το μοναδικό ταλέντο είναι ο πόλεμος. Χιλιάδες ανήλικοι, έφηβοι και νεαροί Σύροι μπήκαν σε αυτόν τον πόλεμο κι έμαθαν να μισούν με κάθε τρόπο τον δυτικό τρόπο ζωής.

Δεν είναι παρήγορο ότι ακόμα και τα πιο ελπιδοφόρα προγράμματα αποριζοσπαστικοποίησης έχουν αποτύχει σε κάθε επίπεδο, όπως έχουν αρχίσει να ομολογούν εκπρόσωποι κορυφαίων ερευνητικών κέντρων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Απω Ανατολή.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα