Θρίλερ με τους νεκρούς, οδύσσεια με τη λίστα των θυμάτων

Ενώ οι Αρχές είχαν στα χέρια τους τον θλιβερό κατάλογο, υποστήριζαν το αντίθετο. Οταν κατάλαβαν πως δεν μπορούν να κάνουν άλλο τους ανήξερους, κρύφτηκαν πίσω από τα «προσωπικά δεδομένα»

Μια περίεργη διάθεση στα όρια της απόκρυψης εμφανίζει η κυβέρνηση αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Στην προσπάθεια που έκανε η εφημερίδα μας να μάθει τα ονόματα των αδικοχαμένων επιβατών και να τιμήσει τη μνήμη τους ο λαός της χώρας, επικοινωνώντας με τις αρμόδιες Αρχές, προσέκρουσε σε πολλαπλούς «τοίχους». «Τοίχους» που έχουν να κάνουν με την αποκαλούμενη (αν)αρμοδιότητα και τελικά τα ψεύδη που εκπορεύτηκαν από εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, με βάση προφανώς τις εντολές που είχαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οπως φάνηκε, οι υπεύθυνοι είχαν στα χέρια τους τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών, αλλά υποστήριζαν το αντίθετο. Οταν έγινε αντιληπτό από τους αρμοδίους πως δεν μπορούν να κάνουν άλλο τους ανήξερους, κρύφτηκαν πίσω από τη φράση «μη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων». Το γεγονός δημιουργεί προφανώς τεράστια ερωτήματα, ιδίως από τη στιγμή που σε προηγούμενες εθνικές τραγωδίες-εγκλήματα οι Αρχές είτε δημοσιοποιούσαν τα ονόματα είτε ανακοίνωναν πού μπορεί κανείς να αιτηθεί και να παραλάβει τη σχετική, θλιβερή λίστα.

Το χρονικό

Ακολουθεί το… χρονικό της προσπάθειας που έκανε η εφημερίδα μας για να μάθει τα ονόματα των νεκρών συμπολιτών μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεται υπομονή και… γερά νεύρα. Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στην Πολιτική Προστασία. Το γραφείο Τύπου απάντησε πως δεν το χειρίζεται αυτή το θέμα και μας παρέπεμψε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το δεύτερο έγινε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το γραφείο Τύπου απάντησε πως η εμπλοκή της Πυροσβεστικής αφορούσε αποκλειστικά την έρευνα, τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των ατόμων. Και πρόσθεσε πως τα βαγόνια από τη σύγκρουση έχουν μεταφερθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου διενεργείται περαιτέρω έλεγχος. Αυτός περιλαμβάνει την αναζήτηση κάποιου ίχνους της κοπέλας που δεν έχει βρεθεί τίποτα ακόμη, αν υπάρχει άλλος νεκρός, καθώς δεν είναι καθαρό πόσοι κατέβηκαν από το τρένο στη Λάρισα και πόσοι ανέβηκαν, και λοιπούς ελέγχους που αφορούν το πρωτόκολλο που ενεργοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο τέλος μάς παρέπεμψε στην Ελληνική Αστυνομία.

Κι εδώ αρχίζει ο… τραγέλαφος. Το τρίτο τηλεφώνημα έγινε στο γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Είπαν πως δεν έχουν τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών και παρέπεμψαν να επικοινωνήσουμε με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., στον οποίο και έγινε το τέταρτο τηλεφώνημα. Μας απάντησε πως δεν έχει τον κατάλογο και μας παρέπεμψε σε έναν ταξίαρχο του Εγκληματολογικού, ο οποίος είχε μεταβεί στη Λάρισα με την ομάδα του για την ταυτοποίηση των νεκρών. Ο ίδιος (πέμπτο τηλεφώνημα) είπε πως τον κατάλογο με τα ονόματα τον παρέδωσε στις Αρχές της Λάρισας.

Το έκτο τηλεφώνημα έγινε στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Τα στελέχη του δήλωσαν άγνοια λέγοντας πως δεν έχουν τον κατάλογο και μας παρέπεμψαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Ακολούθησε έβδομο τηλέφωνο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Οι άνθρωποί της μας παρέπεμψαν απευθείας στη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας της Αστυνομίας.

Το όγδοο τηλέφωνο έγινε στη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας. Επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο, έναν αστυνόμο Β’. Είναι η πρώτη φορά που πήραμε κάποια ψήγματα… ειλικρίνειας. Αρνήθηκε πως έχει η υπηρεσία του τον κατάλογο, αλλά τουλάχιστον στο δεύτερο σκέλος της απάντησης υπήρχε σχετική ειλικρίνεια: «Ακόμα κι αν την έχουμε, δεν μπορούμε να τη δώσουμε. Υπεύθυνο είναι το Αρχηγείο στα κεντρικά, στην Αθήνα».

Ακολούθησαν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στο γραφείο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη. Μια υπάλληλος του γραφείου είπε πως δεν μπορεί να δώσει καμία λίστα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή την οδηγία είχε από τη διευθύντρια του γραφείου του υπουργού.

Σε ερώτησή μας γιατί δεν μπορεί να τη δώσει, μας παρέπεμψε να μιλήσουμε με την ίδια. Οσες φορές, όμως, κι αν την καλέσαμε, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με την ίδια. Οι υπάλληλοι του γραφείου μάς ζήτησαν να αφήσουμε όνομα και τηλέφωνο για να μας καλέσει και να μας εξηγήσει τους λόγους. Ακόμη περιμένουμε…


Ο μακρύς κατάλογος της τραγωδίας των Τεμπών

Τελικά, ανακαλύψαμε πως υπήρξε εφημερίδα που δημοσίευσε τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών: η «Ελευθερία» της Λάρισας. Τα ονόματα αυτά -πέρα από το γεγονός ότι δεν διαψεύστηκαν ποτέ- καταφέραμε και τα διασταυρώσαμε από αξιόπιστη πηγή. Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει τα ονόματα των 55 νεκρών από τους 57 που είναι επισήμως (λείπουν το όνομα του Σύρου μετανάστη που ταυτοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και μιας 23χρονης κοπέλας από τη Θεσσαλονίκη για την οποία δεν έχουν ακόμη βρει τίποτα από τη σορό της) ταυτοποιημένα (εννέα εκ των οποίων είναι υπάλληλοι του ΟΣΕ) και έχει ως εξής:

■ Κυριακίδης Γεώργιος του Δημητρίου, 67 ετών, τόπος γέννησης Τασκένδη

■ Βλάχος Βάιος του Χρήστου, 34 ετών, Καρδίτσα

■ Παπαϊωάννου Κυπριανός του Χριστόδουλου, 23 ετών, Κύπρος

■ Καραγεωργίου Σωτήριος του Δημητρίου, 28 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Κατσάρα Αθηνά του Αθανασίου, 35 ετών, Αθήνα

■ Μήτσκα Ιφιγένεια του Σωτηρίου, 23 ετών, Γιαννιτσά

■ Μασσαλής Δημήτριος του Αγγελου, 30 ετών, Μαρούσι

■ Μπλέκα Βάια του Αναστασίου, 43 ετών, Λάρισα

■ Χούπα Ελπίδα του Χρήστου, 29 ετών, Αθήνα

■ Αδαμίδη Αναστασία του Στέλιου, 25 ετών, Κύπρος

■ Ντος Σάντος Σίλβα Ευαγγελία του Ιπποκράτη, 63 ετών, Δράμα

■ Ταχμαζίδου Σοφία Ειρήνη του Αναστασίου, 32 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Χατζηβασιλείου Ελισάβετ του Νικολάου, 27 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Ασλανίδης Δημήτριος του Παύλου, 27 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Βουτσινάς Ιωάννης του Παναγιώτη, 49 ετών, Πειραιάς

■ Τζοβάρας Ιωάννης του Κωνσταντίνου, 55 ετών, Λαμία

■ Καριώτης Ιωάννης του Στυλιανού, 63 ετών, Αττική

■ Χατζηχαραλάμπους Παναγιώτης του Βασιλείου, 29 ετών, Αττική

■ Πλακιά Χρυσή του Νικολάου, 20 ετών, Τρίκαλα

■ Πλακιά Θωμαή του Νικολάου, 20 ετών, Τρίκαλα

■ Πλακιά Αναστασία Μαρία του Δημητρίου, 20 ετών, Τρίκαλα

■ Δουρμίκα Ελενα του Αντωνίου, 35 ετών, Γερμανία

■ Παπαγγελή Αναστασία του Ηλία, 19 ετών, Μαρούσι

■ Οικού Δημήτριος του Ευθυμίου, 29 ετών, Αλεξανδρούπολη

■ Κουκαριώτου Χρυσή του Ιπποκράτη, 56 ετών, Δράμα

■ Culea Ionel του Petrica, 35 ετών, Ρουμανία

■ Μπουρνάζης Ευάγγελος του Δημητρίου, 54 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Μπουρνάζης Παναγιώτης του Ευαγγέλου, 15 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Παυλίδης Ανδρέας του Προδρόμου, 49 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Τσίντζα Ελένη του Δημητρίου, 21 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Βούλγαρης Σπυρίδων του Παναγιώτη, 35 ετών, Μαρούσι

■ Κουτσούμπας Γεώργιος του Ιωάννη, 59 ετών, Αμαλιάδα

■ Ρούτσι Ντένις του Πάνο, 23 ετών, Αθήνα

■ Ναλμπάντης Νικόλαος του Δημητρίου, 29 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Χλωρού Βασιλική του Παναγιώτη, 56 ετών, Λάρισα

■ Τσακλίδου Αγάπη του Γεωργίου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Τηλκερίδης Αγγελος του Χρήστου, 24 ετών, Νάουσα

■ Τσιωμά Αφροδίτη του Ευαγγέλου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Καρασάββας Ιωάννης του Αντωνίου, 28 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Καπετάνιου Δήμητρα Ευαγγελία του Κλεάνθη, 25 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Κουτσόπουλος Αναστάσιος του Δημητρίου, 21 ετών, Καρδίτσα

■ Μουρτζάκη Μαρία του Γεωργίου, 52 ετών, Ηράκλειο

■ Κωττάς Βασίλειος Κυριάκος του Ανδρέα, 52 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Πορφυρίδου Καλλιόπη του Λαζάρου, 24 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Παπάζογλου Γεώργιος του Λυσίμαχου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Bozo Pavlini του Sokrat, 62 ετών, Αλβανία

■ Lata Klaudia του Eduart, 21 ετών, Λάρισα

■ Εγούτ Μαρία του Δημητρίου, 56 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Ψαροπούλου Μαρία Θωμαή του Αντωνίου, 20 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Μπέζα Φραντζέσκα του Δημητρίου, 20 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Μίαρη Μαρία του Σπυρίδωνα, 56 ετών, Κέρκυρα

■ Αδαμάκης Ιορδάνης του Αδάμ, 23 ετών, Καβάλα

■ Καραθεοδώρου Νικήτας του Αθανασίου, 24 ετών, Θεσσαλονίκη

■ Mia Mohammad Edris του Sahed Mia, 34 ετών, Μπαγκλαντές

■ Φωτόπουλος Γεώργιος του Ηλία, 57 ετών, Ελβετία

{{-PCOUNT-}}66{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα