«Μπαλώματα» στο ΕΚΑΒ μέσω Στρατού και Πυροσβεστικής

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έκδοση ΠΝΠ για την απόσπαση 200 ατόμων σε 50 ορεινές περιοχές και νησιά

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να παρουσιάζει ορατά τα σημάδια κατάρρευσης και τα τραγικά περιστατικά με την εμπλοκή του ΕΚΑΒ -ή, καλύτερα, τη μη έγκαιρη εμπλοκή του- να κυριαρχούν στην ειδησεογραφία της δεύτερης κυρίως εκλογικής περιόδου, το υπουργείο Υγείας ήταν δεδομένο ότι θα βρισκόταν πολύ ψηλά στην επικοινωνιακή ατζέντα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό, αν και έκτο στη νέα σειρά κατάταξης των υπουργείων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η συνάντηση του με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν μόλις η δεύτερη που πραγματοποίησε έπειτα από εκείνη του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι δύο υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, δήλωσε σχετικά: «Αποδέχθηκα την εισήγηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε πιθανότατα και σήμερα (σ.σ.: χθες) να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αξιοποίηση Ενόπλων Δυνάμεων και Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΠ θα αφορά περίπου 200 άτομα από τον Στρατό και την Πυροσβεστική που θα αποσπαστούν στο ΕΚΑΒ για περίπου 50 ορεινές περιοχές και νησιά. Τα άτομα αυτά δεν θα είναι διασώστες, αλλά οδηγοί. Δεδομένου ότι κάθε ασθενοφόρο έχει βασικό πλήρωμα δύο άτομα, οδηγό και διασώστη, τα άτομα αυτά θα μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα και οι διασώστες που, ως τώρα ήταν δύο στο πλήρωμα, να «σπάνε» και να καλύπτουν περισσότερες βάρδιες, ώστε τα εκάστοτε ασθενοφόρα να είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

«Εντός του καλοκαιριού»

Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η λύση αυτή για το ΕΚΑΒ προκρίθηκε «ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, για να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες».

«Προφανώς, αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε, και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών, και όχι των επόμενων ετών, να δουν ήδη μια σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών, οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά συνολικά το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός, δήλωσε: «Εχουμε αναλάβει όλοι μαζί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα: η χώρα να αποκτήσει ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. Εχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή προγραμματισμό για τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε, τέλος, ότι έγινε συζήτηση «για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται, ήδη, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών -και τα νέα Κέντρα Υγείας-, τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα