Τουρκία: «Βρόμικος πόλεμος» μεταξύ των μονομάχων, μια ανάσα από τις εκλογές

Ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε τον Ερντογάν «απατεώνα», υποβάλλοντας μηνύσεις, γιατί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης υποστήριξε, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη ή να γίνει συγκεκριμένος, πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σχετίζεται με το PKK

Τρεις και σήμερα» πριν από τη διεξαγωγή του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και η κόντρα μεταξύ των δύο μονομάχων για τον θώκο φουντώνει για τα καλά – με την αγωνία όμως για το τελικό αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, καθώς ο «σουλτάνος» πριν από 15 ημέρες κατάφερε όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά να επικρατήσει του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο «βρόμικος πόλεμος», εντούτοις, καλά κρατεί. Δικηγόρος του υποψηφίου της συμμαχίας της τουρκικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές κατέθεσε μηνύσεις για προπαγανδιστικό βίντεο που αφήνει να εννοηθεί πως ο εντολέας του έχει σχέσεις με το εκτός νόμου ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), οργάνωση που η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική», όπως δήλωσε ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Καταθέσαμε εκατοντάδες μηνύσεις στην Εισαγγελία της Αγκυρας για συκοφαντική δυσφήμηση, προσβολή προσωπικότητας και παραπληροφόρηση» τόνισε τηλεφωνικά ο δικηγόρος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Τζελάλ Τσελίκ.

Η αντιπολίτευση αξιώνει όσοι δημιούργησαν και διέσπειραν «αυτά τα ψέματα» μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να λογοδοτήσουν, πρόσθεσε ο Τσελίκ, επιρρίπτοντας ευθύνες στο περιβάλλον Ερντογάν. Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε τον αντίπαλό του «απατεώνα», απαντώντας έτσι στον Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης υποστήριξε, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη ή να γίνει συγκεκριμένος, πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σχετίζεται με το PKK.

Συγχρόνως, και ενώ ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία πλησιάζει, η αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, κυρίως τις νοικοκυρές, που παραδοσιακά προτιμούν τον Τούρκο πρόεδρο. «Πρέπει να τις συναντήσουμε, να τους υπενθυμίσουμε ότι, αν και (ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του AKP) κυβερνούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα εργαλεία προπαγάνδας, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, δεν κέρδισαν» εξηγεί η Ροϊντά Ακσόι, φεμινίστρια που στηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του CHP και υπέρμαχος του κοσμικού κράτους με τα προεκλογικά του βίντεο, που τον έδειχναν στην κουζίνα του, δεν κατάφερε να προσελκύσει παρά το 44,9% των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 14 Μαΐου. Με τον πολιτικό χρόνο να τελειώνει λοιπόν και τις κάλπες να στήνονται ξανά στην Τουρκία, ο Ερντογάν αποθεώνει εκ νέου τον… εαυτό του, καθώς νέο βίντεο της τουρκικής προεδρίας τον τραγουδά ως τον «άνθρωπο που έγινε ελπίδα για την ανθρωπότητα».

Προσπαθεί να στήσει συμμαχίες

Την ίδια στιγμή, ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να στήσει συμμαχίες. Ο ηγέτης του τουρκικού αντιμεταναστευτικού κόμματος Zafer τάχθηκε χθες υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, διευρύνοντας -κατά το δυνατόν- το μέτωπο συμπαράταξης απέναντι στον «σουλτάνο».

Ο Ουμίτ Οζντάγ, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Zafer, που εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου. «Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον κ. Κιλιτσντάρολου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα δίπλα στον Κιλιτσντάρογλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα