Αφορολόγητες οι γονικές παροχές για αγορά α’ κατοικίας

Για 100.000 και πάνω θα υπάρχει κλιμακωτός φόρος. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν αν τα ποσά έχουν δηλωθεί

Ρύθμιση-ανάσα αλλά και με… αγκάθια φέρνει η ΑΑΔΕ για τις δωρεές και τις γονικές παροχές που κάνουν γονείς και παππούδες σε παιδιά και εγγόνια για να αγοράσουν αποκλειστικά πρώτη κατοικία. Προτού αποφασίσουν να βοηθήσουν τις νέες γενιές, θα πρέπει να δουν αν τα ποσά δικαιολογούνται στην Εφορία. Θα πρέπει να υπολογίσουν και τη μελλοντική «καμπάνα» της Εφορίας, αφού θα τους «τσιμπήσουν» τα τεκμήρια και ο φόρος θα είναι υψηλός.

Αν οι γονείς βοηθούν οικονομικά τα παιδιά τους για οποιονδήποτε άλλο λόγο, πέραν της αγοράς πρώτης κατοικίας, θα εξακολουθούν να πληρώνουν φόρο 10%, αν τα χρήματα προορίζονται, για παράδειγμα, για την αγορά αυτοκινήτου.

Γονιός θέλει να δώσει χρήματα στο παιδί του για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο αξίας 10.000 ευρώ. Θα πρέπει να πληρώσει στην Εφορία 1.000 ευρώ για τη γονική παροχή και θα του μείνουν 9.000 ευρώ για να μπορέσει να αγοράσει το αυτοκίνητο.

Αν όμως του δώσει 100.000 ευρώ για να αγοράσει πρώτη κατοικία, για τη δωρεά δεν θα πληρώσει τίποτα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το παιδί του δεν έχει αποκτήσει ξανά άλλη -δηλωμένη στην Εφορία- πρώτη κατοικία. Η δωρεά ή η γονική παροχή είναι αφορολόγητη έως τα 150.000 ευρώ και αφορά όσα λεφτά έδωσαν οι γονείς μετά τις 31 Ιουλίου του 2020.

Αν έχει βγάλει τα χρήματα από την τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να προσκομίσει τις αποδείξεις εκταμίευσης των ποσών για να είναι καλυμμένος με την Εφορία, ειδάλλως θα μπει στη ρύθμιση της Εφορίας για την αποκάλυψη κρυμμένων εισοδημάτων και θα πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί. Για μεγαλύτερη ποσά θα υπάρχει κλιμακωτός φόρος από 1% έως 10%, όταν μέχρι πρότινος ο φόρος δωρεάς ήταν 10% από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή, για μια δωρεά 150.000 ευρώ πριν θα πλήρωνε φόρο 15.000 ευρώ και πλέον δεν θα πληρώνει τίποτα.

Για ποσά:

• από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο φόρος είναι 1%,

• από 300.000 έως 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 6%,

• πάνω από 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 10%

Για τις δωρεές λαμβάνονται υπόψη και προγενέστερες δωρεές/γονικές παροχές από τους γονείς προς το ίδιο παιδί, μετά τις αρχές του 2004.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα