«Ξεκλειδώνει» η μεταφορά συντελεστή δόμησης!

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα τρέξει τους διαγωνισμούς για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο καθορισμός Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, προκειμένου να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο «αραχνιασμένος» θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Κλειδί στον σχεδιασμό για την ενεργοποίηση του θεσμού αναμένεται να αποτελέσει η Ψηφιακή Τράπεζα Γης, μέσω της οποίας θα γίνεται η αγορά δικαιωμάτων δόμησης και θ’ ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, ορίζεται αναθέτουσα Αρχή και φορέας υλοποίησης των μελετών καθορισμού ΖΥΣ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο και θα προχωρήσει στη διαδικασία προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών.

Οι ΖΥΣ είναι οι ζώνες όπου θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση της Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) σε ωφελούμενα ακίνητα, σε συγκεκριμένες περιοχές εντός του αστικού χώρου (εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ρυθμιστικών σχεδίων, εγκεκριμένων ορίων οικισμών κ.λπ.), καθώς και εκτός των ιστορικών κέντρων των πόλεων, ορίων ιστορικών τόπων, παραδοσιακών οικισμών, αρχαιολογικών χώρων ή περιοχών στις οποίες έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι δόμησης.

Τα οφέλη

Μέσω των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή δόμησης θα καθίσταται εφικτή:

α) Η αξιοποίηση της περίσσειας συντελεστή δόμησης που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων.

β) Η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων σε πυκνοδομημένες πόλεις με χαμηλό κόστος.

γ) Η αποδέσμευση των ιδιοκτητών απαλλοτριούμενων οικοπέδων ή οικοπέδων που υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (π.χ. ιστορικά κέντρα).

Ουσιαστικά οι ΖΥΣ είναι οι περιοχές στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης της δόμησης μετά από Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως, π.χ., η ύπαρξη σημαντικών δικτύων υποδομών, οδικών αρτηριών, η ανάπτυξη δικτύων αυτοκινητοδρόμων και η σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Σε αυτές θα μπορούν να κατασκευαστούν μεγαλύτερα σε διαστάσεις κτίρια, ή και να εντατικοποιηθούν οι χρήσεις και οι δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, η προαναφερόμενη παρέμβαση θα δύναται να επιτευχθεί σε οργανωμένους υποδοχείς, όπως βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα. Παράλληλα με τον καθορισμό ΖΥΣ και την ενεργοποίηση της Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης αντιμετωπίζεται και μία μεγάλη εκκρεμότητα, αυτή της αξιοποίησης των τίτλων που κατέχουν οι δικαιούχοι – ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων, καθώς θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης που έχουν μέσω της Τράπεζας Γης.

Οι ΖΥΣ και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης είναι μια άρρηκτα συνδεδεμένη διαδικασία. Η ψηφιακή Τράπεζα Γης διαμορφώνει έναν απλό μηχανισμό προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης, αλλά για να ξεκινήσει η κατάθεση τίτλων συντελεστή δόμησης θα πρέπει να έχουν καθοριστεί οι ΖΥΣ.

«Οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης έρχονται να λύσουν ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της αξιοποίησης τίτλων που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων, ώστε με την ενεργοποίηση της Τράπεζας Γης να αποκτήσουν τους απαραίτητους πόρους για τη συντήρηση και την επισκευή των κτιρίων τους. Τα οφέλη από τον καθορισμό και τη λειτουργία των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή δόμησης είναι πολλαπλά. Και οικονομικά και, κυρίως, περιβαλλοντικά» σχολίασε ο κ. Ταγαράς.

Κρίσιμο παράγοντα για να αποδεσμευθούν επιτέλους περιουσιακά δικαιώματα που λιμνάζουν, να προχωρήσει η αποκατάσταση των διατηρητέων σε όλη τη χώρα και να υλοποιηθεί ο θεσμός της Τράπεζας Γης χαρακτήρισε το πρόγραμμα εκπόνησης Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμηση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα