Επιχειρούν αλλαγή ατζέντας με… επερχόμενες παροχές

Θα επιβραβεύονται όσοι διεκπεραιώνουν συγκεκριμένους στόχους, ενώ για φέτος έχει προϋπολογιστεί κόστος 10.000.000 €

Να «χρυσώσει» το χάπι σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους για τις αμέτρητες περικοπές στις αποδοχές τους επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας μπόνους παραγωγικότητας σε συγκεκριμένους τομείς του Δημοσίου, ενώ προαναγγέλλει και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις, αλλά από το 2023.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου, το «bonus system» στο Δημόσιο αποσκοπεί στην ανάπτυξη κινήτρων σε θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου που σχετίζονται με τους στόχους της κυβέρνησης. Το κράτος θα παρέχει κίνητρα στους υπαλλήλους οι οποίοι θα επιτυγχάνουν τη στοχοθεσία, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τη στελέχωση του ΕΦΚΑ, για την εκκαθάριση του μεγάλου «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων.

Το ίδιο «μοντέλο» σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως, για παράδειγμα, οι επιτροπές των διαγωνισμών του Δημοσίου, όπου θα επιβραβεύονται με μπόνους όσοι υπάλληλοι διεκπεραιώνουν τάχιστα και με το καλύτερο αποτέλεσμα τις διαδικασίες με τις οποίες έχουν επιφορτιστεί.

Το υπουργείο Οικονομικών θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα το αν θα υπάρξει πρόγραμμα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προ μηνών είχε ανακοινώσει την έκτακτη μετακίνηση υπαλλήλων «Ράμπο» στις υπηρεσίες που για ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να «τρέξουν».

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, σημείωναν ότι «δεν ψάχνουμε τρόπο να δώσουμε ένα ακόμα επίδομα στο Δημόσιο», αλλά να βρεθεί ένας τρόπος για να «τρέξουν» πιο αποδοτικά κρίσιμοι τομείς και μεταρρυθμίσεις.

Μέρος της πρωτοβουλίας θα καλυφθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 51.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η πιλοτική εφαρμογή, που ξεκινά φέτος, έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των 10.000.000 ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια θα προστεθούν κονδύλια από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους από το 2023. Το μέτρο αποτελεί μια χιλιοειπωμένη εξαγγελία, ενώ εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές του 2020 στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός ήταν και ο λόγος της… έκρηξης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε απειλήσει με… προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση για άνιση μεταχείριση. Έτσι, παρά τις προσδοκίες για κατάργησή της στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους αυτό το έτος, τελικά παραπέμφθηκε για το προεκλογικό 2023. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα