Προσφυγή στο ΣτΕ για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

Η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα εφαρμοστεί το «πετσόκομμα» στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας

Νέο γύρο δικαστικών προσφυγών πυροδοτεί η κατάπτυστη εγκύκλιος που έχει ως συνέπεια μειωμένες συντάξεις έως 268 ευρώ τον μήνα. Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και στο εξής όσοι καθίστανται δικαιούχοι δεύτερης εθνικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα τη λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη. Εκτιμάται ότι μόνο κατά την πρώτη τριετία θα επηρεάσει 70-80.000 συνταξιούχους και πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων από το 2013 και έπειτα, όταν είχαν καταργηθεί τα δώρα.

Όπως διευκρινίστηκε, οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ και οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων -από την ισχύ του ν. 4387/2016- θα συνεχίσουν να τις χορηγούνται, αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384 ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά. Αυτό θα έχει συνέπεια να μη λάβουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, καθώς η εξάλειψη της τόσο μεγάλης προσωπικής διαφοράς είναι απίθανη.

Ήδη συνταξιουχικές οργανώσεις σε συνεργασία με τον δικηγόρο κ. Λουκά Αποστολίδη ετοιμάζονται έως τα τέλη της εβδομάδας να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η εγκύκλιος αυτή θα ακυρωθεί και θα κριθεί αντισυνταγματική τόσο για λόγους τυπικούς – δικονομικούς όσο και ουσιαστικούς.

Σημειώνει ότι «για να βάλουμε φρένο στον “χορό” των περικοπών, μονόδρομος είναι η προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της αντισυνταγματικής συμπεριφοράς της διοίκησης και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η δυναμική προσφυγή στη Δικαιοσύνη συλλόγων και δικαιούχων για την προστασία του βιοτικού επιπέδου των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι, θεωρούμε, επιβεβλημένη.

Το δικηγορικό μας γραφείο έχει ήδη την εντολή από οργανώσεις ασφαλισμένων για προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της αντισυνταγματικής εγκυκλίου, που χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση έρχεται να ρυθμίσει εκ νέου τις συντάξεις στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα