Άρειος Πάγος: Ράπισμα στη ΔΕΗ για τη ρήτρα – Η κατάργησή της φέρνει αυξήσεις, λένε οι πάροχοι

Απέρριψε το αίτημα για πιλοτική δίκη

Απορρίφθηκε από την Τριμελή Επιτροπή του Αρείου Πάγου το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη αναφορικά με το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Μετά τις ομαδικές δικαστικές προσφυγές καταναλωτικών οργανώσεων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής η επιχείρηση επιδίωκε να συγκεντρωθούν όλες οι αγωγές και να εκδοθεί μία απόφαση-πιλότος, που θα αποτελούσε νομολογία για ανάλογες προσφυγές. Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός έχει χαρακτηρίσει αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τη ρήτρα αναπροσαρμογής, επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος, το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Μύλος με την επιλογή της κυβέρνησης να αναστείλει για έναν χρόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής και να θεσπίσει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης των τελικών καταναλωτών. Μετά τον επικεφαλής της ΡΑΕ και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) εξαπολύει βέλη κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οδηγείται σε αδιέξοδο, με μεγάλους χαμένους όμως, όπως φαίνεται, για ακόμα μία φορά τους καταναλωτές.

«Οι προτεινόμενες διά της τροπολογίας αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε κατάργηση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίζουν πολύ σοβαρά τεχνικά και ρυθμιστικά ζητήματα και θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω ως προς την εφαρμογή τους» επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΕΣΠΕΝ. Τονίζει ότι οι διατάξεις δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μέριμνα για την αντιστάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι παραμένουν εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της «οριακής τιμής» του συστήματος.

Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και, μάλιστα, για διάστημα ενός μηνός, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης να αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ειδικά, δε, για τις επιχειρήσεις με τις οποίες οι προμηθευτές διαπραγματεύονται διμερώς το τιμολόγιο προμήθειας, ο ΕΣΠΕΝ εκτιμά πως οι διατάξεις αυτές θα επιφέρουν αναίτιες αυξήσεις των χρεώσεων, που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητά τους, στερώντας τους τη δυνατότητα να ελέγξουν το κόστος τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα