Διπλή ρύθμιση οφειλών 72 ή 120 δόσεων για παλιούς, αλλά και συνεπείς οφειλέτες

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στα σχήματα παλαιότερων ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων και τις έχασαν, αλλά και επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων που κράτησαν τις ρυθμίσεις τους στη διάρκεια της κρίσης δίνει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη.

Οι ρυθμίσεις που χάθηκαν θα μπορούν να αναβιώνουν με την πληρωμή δύο δόσεων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, από την ώρα που υποβάλλουν την αίτηση επανένταξης. Η ρύθμιση με τις 36-72 δόσεις αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021. Στη ρύθμιση θα μπορούν να επανενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ανέρχεται στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Αναβίωση

Για τις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, η αναβίωση θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης.

Ετσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αυτή θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Στη αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί περισσότεροι από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, πλην όμως στην πορεία αρκετοί την έχασαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρέη πανδημίας σε έως 72 δόσεις και την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 24 ή 48 δόσεις).

Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα και για συνεπείς οφειλέτες που δυσκολεύτηκαν τα χρόνια της πανδημίας. Θα πρόκειται για ένα νέο σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς οφειλέτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.

Στόχος είναι να δοθεί μια νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει «φρένο» στη δημιουργία ενός νέου κύκλου «κόκκινων» φορολογικών οφειλών.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 113 δισ. ευρώ και τα νέα χρέη από απλήρωτους φόρους υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν περισσότερα από 4.000.000 ΑΦΜ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα