Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,5%

Δεν έκανε πίσω η ΕΚΤ και, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς από τις καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ, τη «χείρα βοηθείας» της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας στην Credit Suisse, ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ, και την παγκόσμια ανησυχία για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αποφάσισε να ανεβάσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 0,5%.

Υπήρξε και η φημολογία ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει τα επιτόκια σε χαμηλότερο ποσοστό, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξάνονται σε 3,5%, 3,75% και 3% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023, που σημαίνει και νέα αύξηση των δόσεων στα δάνεια, κυρίως στα στεγαστικά.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ (κεντρική φωτό) τόνισε πως υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν την πολιτική της ΕΚΤ:

1) η αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων,

2) η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και

3) η ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ανέφερε, πάντως, ότι με βάση το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τους επόμενους μήνες, «η κεντρική τράπεζα είχε ακόμα δρόμο να καλύψει», με νέες αυξήσεις των επιτοκίων της. Με φόντο τους κλυδωνισμούς που γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες η Credit Suisse, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα τα τραπεζικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις αγορές και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε για να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών» ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα