Η ΑΑΔΕ «ψάρεψε» σε οκτώ μήνες 784.000 παραβάσεις φοροδιαφυγής

Σημαντικά είναι τα ευρήματα από τους φετινούς φορολογικούς ελέγχους, τόσο στις τουριστικές περιοχές τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες όσο και στο σύνολο της χώρας, το οκτάμηνο του 2023.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων προέρχονται τόσο από τις επισκέψεις των «Ράμπο» της Εφορίας στις επιχειρήσεις, με σκοπό την επιτόπια διαπίστωση ή μη παραβάσεων, όσο και κατόπιν διασταυρώσεων των φορολογικών στοιχείων της εκάστοτε εταιρίας.

Η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση και στα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS, δηλαδή τις πληροφορίες για τις αποδείξεις και τα τιμολόγια που στέλνουν στην Εφορία οι ίδιες οι επιχειρήσεις, όπως είναι υποχρεωμένες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ελέγχων, στο οκτάμηνο του έτους εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων στις οποίες η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά. Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 31 Αυγούστου:

• Πραγματοποιήθηκαν 50.000 έλεγχοι.

• Καταγράφηκαν 784.150 παραβάσεις με καθαρή αποκρυβείσα αξία 24.000.000 ευρώ.

• Χάθηκε ΦΠΑ άνω των 4.000.000 ευρώ.

• Εκλεισαν για 48 ώρες 621 επιχειρήσεις.

Μάλιστα, επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 131 επιχειρήσεις (πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται κλείσιμό τους, λόγω του αντικειμένου τους, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους). Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με έμφαση τον Σεπτέμβριο στις τουριστικές περιοχές.

Οπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής: Η διασφάλιση των συνθηκών για τη λειτουργία της αγοράς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και η προστασία των συνεπών φορολογουμένων είναι αυτονόητες για εμάς. Γι αυτό τον σκοπό εντείναμε και φέτος τους ελέγχους, αναπτύσσουμε διαρκώς νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμόζουμε εξελιγμένες τεχνικές ελέγχου, ώστε να περιορίζουμε όλο και περισσότερο τα “παράθυρα” φοροδιαφυγής».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα