Αντισώματα από τον κορονοϊό του 2000

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν την «αχίλλειο πτέρνα» του ιού SARS-CoV που ίσως ανοίξει τον δρόμο για εμβόλιο

Την αχίλλειο πτέρνα του κορονοϊού, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για εμβόλιο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Ομάδα του ερευνητικού κέντρου Scripps, στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε αντίσωμα από ασθενή που επέζησε από τον ιό SARS και παρακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο αυτό «κλείδωσε» πάνω σε συγκεκριμένη περιοχή του ιού SARS, προκειμένου να τον εξοντώσει.

Το αντίσωμα αυτό, όπως διαπίστωσαν, προσκολλάται στο ίδιο σημείο και του Covid-19. Αυτό το σημείο μπορεί να γίνει στόχος για τα φάρμακα και να καθοδηγήσει τους επιστήμονες στη δημιουργία εμβολίου. Τώρα οι ερευνητές αναζητούν πρώην ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον νέο κορονοϊό και συνήλθαν οι οποίοι να θέλουν να δώσουν το αίμα τους για να ελεγχθεί για αντισώματα.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που ερευνητές σε όλο τον κόσμο ψάχνουν να βρουν ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία για την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 70.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Το αντίσωμα κατά του ιού SARS-CoV, που εξετάστηκε και φέρει την κωδική ονομασία CR3022, είχε απομονωθεί το 2006 από τη φαρμακευτική εταιρία Crucell Holland BV, στην Ολλανδία.

Αυτός ο ιός είχε προκαλέσει επιδημία στην Ασία στις αρχές του 2000, αφού «πέρασε» από νυχτερίδες στους ανθρώπους στην Κίνα. Τελικά μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε σχεδόν 800 προτού αναχαιτιστεί με μέτρα, όπως η καραντίνα. Ο νέος κορονοϊός που σαρώνει τώρα τον πλανήτη έχει στενή συγγένεια με τον προηγούμενο κορονοϊό του SARS. To αντίσωμα κατά του SARS έδειξε να προσκολλάται στο ίδιο σημείο και του νέου κορονοϊού, αν και όχι με την ίδια δύναμη. Αυτό όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τον εξολοθρεύσει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα